Weekblad deGouda Archief
Team jongerenhulpverleners De Reling

De Reling helpt jongeren zelfstandig leven op te bouwen

Gouda – In een monumentaal grachtenpand aan de Oosthaven wonen zeven jongeren tussen de zeventien en 24 jaar. Ze kunnen om allerlei redenen niet meer thuis, maar ook nog niet zelfstandig wonen. Stichting De Reling biedt op die plek begeleide kamerbewoning. Een uniek project dat voorkomt dat jongeren op straat terecht komen en dat hen helpt een zelfstandig leven op te bouwen. Op 1 september viert De Reling haar 25-jarig bestaan.

Tim (21) woont bijna anderhalf jaar in De Reling. “Ik had heel hard een woonplek nodig. Financieel liep het niet zo lekker. Ik heb hier geleerd om beter met mijn financiën om te gaan, een strak ritme te hebben, ’s morgens uit mijn bed te komen en mijn huisje schoon te houden.” Volgende week gaat hij verhuizen naar een appartementje. Daar krijgt hij nog een jaar regelmatig begeleiding vanuit De Reling.

Grenzen aangeven
In de periode die ze bij De Reling doorbrengen, leren de jongeren alles wat nodig is om een zelfstandig leven te kunnen leiden.  Paul Blokland (intensief ambulant hulpverlener): “Ze leren onder meer koken, schoonmaken, een netwerk opbouwen, grenzen aangeven en omgaan met financiën.” Ook het leven in de groep is een leerproces. Inge van Dam (coördinator en intensief ambulant hulpverlener): “Tijdens bewonersvergaderingen en tijdens de maaltijden kunnen ze oefenen: hoe krijg je bijvoorbeeld feedback zonder direct boos te worden?” De jongeren volgen overdag een opleiding of hebben werk. Het is, zeggen Paul men Inge eerlijk, niet zo dat elke begeleiding een succes is. Maar voor de meeste jongeren die zij achteraf spreken, geldt dat dit jaar in hun leven het verschil heeft gemaakt.  .

‘Belangrijke periode
Yael, nu 32, was negentien jaar toen ze in De Reling kwam. “Ik ben op mijn achttiende het huis uit gegaan en heb daarna een jaar bij mijn tante gewoond. Maar dat kon niet eeuwig duren. Ik werkte, maar verdiende zo weinig dat ik niet rond kon komen. Het was belangrijk voor mij dat ik begeleiding kreeg en dat ik mijn verhaal bij de begeleiders  kwijt kon. Het is een heel belangrijke periode in mijn leven geweest.”

Uitbreiding
De behoefte aan begeleide kamerbewoning neemt toe, merken Paul en Inge. Er is inmiddels een wachtlijst. Inge “We zijn samen met andere partijen de mogelijkheden voor uitbreiding aan het onderzoeken.”

Wat is De Reling?
Stichting De Reling voor begeleide kamerbewoning is ontstaan vanuit verschillende Goudse kerken en was in eerste instantie een vrijwilligersorganisatie.  Nu werken er vier parttime begeleiders:  Paul Blokland, Inge van Dam, Marije van den Berg en Rudina Verkerk.  De jongeren die hier komen zijn dakloos, maar hebben geen verslavings- of zwaar psychiatrisch probleem. Voor hen is er op werkdagen tussen 15.00 en 22.00 uur begeleiding aanwezig (van de Lelie zorggroep). Die wordt betaald met subsidie van de gemeente. De jongeren betalen zelf de huur voor hun kamer aan de stichting De Reling. Met giften van de kerken worden de bijzondere dingen gedaan. De jongeren (iedereen is hier welkom, ongeacht zijn levensovertuiging) blijven hier gemiddeld dertien maanden. In die tijd leren ze alles wat nodig is om een zelfstandig leven te kunnen leiden. Na deze periode kunnen ze onder meer naar een ‘optiewoning’. Daar wonen ze zelfstandig, maar krijgen ze nog een jaar regelmatig begeleiding vanuit De Reling.

Feestelijke bijeenkomst
Speciaal voor (oud-)bewoners en (oud-)medewerkers is er op 1 september een feestelijke bijeenkomst. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden via dereling@leliezorggroep.nl.

Team jongerenhulpverleners De Reling

Related Articles