Oppositie voornamelijk teleurgesteld over zakencoalitie
— 22-09-2016Gouda – Gouda krijgt een zakencoalitie met D66, PvdA, Gouda Positief, ChristenUnie, CDA en GroenLinks in het college. De wethouders van de voormalige coalitiepartijen keren terug. ChristenUnie en CDA leveren externe wethouderskandidaten. De SGP zal deze coalitie mede vorm geven. Dat is afgelopen weekend onder leiding van formateur Roland van Schelven besloten. De huidige oppositiepartijen reageren vooral teleurgesteld. De hele wethouderloze periode was niet nodig geweest.
Is de vorming van dit zakencoalitie een bestuurscrisis waard geweest? “Dat is nog maar de vraag”, reageert Ronald Verkuijl (VVD). “Een zakencoalitie doet geloven dat er specialisten op de verschillende beleidsterreinen gaan worden ingezet. In de wetenschap dat vier van de straks effectief vijf wethouders terugkomen, is dat onwaarschijnlijk. We weten in ieder geval dat communiceren een zwakte is van het team en dat lijkt juist binnen deze zogenaamde zakencoalitie van essentieel belang”, stelt Verkuijl. Dat neemt niet weg dat de bestuurscrisis volgens hem nodig is geweest. “Zo kon niet worden doorgegaan. Het college was het contact met de samenleving en de raad kwijt, wat op 20 september ook bleek uit het rapport van de ombudsman en eerder al door de steun voor de motie van wantrouwen van de oppositie van SP tot 50+.”
De bestuurscrisis in de Goudse gemeenteraad ontstond nadat de VVD in juli uit de voormalige coalitie stapte en haar wethouder haar ontslag indiende.
‘ChristenUnie had ander doel’
Jan de Koning van Gemeentebelangen Gouda (GBG) reageert ook teleurgesteld. “Het heeft er alle schijn van dat de motie van wantrouwen, ingediend op initiatief van de CU, van kant van de CU uiteindelijk niet gericht was op het veranderen van de bestuurscultuur in Gouda, maar gericht was om zelf deel te gaan uitmaken van het college. De motie, die wij als fractie mede hebben ondertekend, was bedoeld om met een ander college en met andere wethouders de transparantie en communicatie te verbeteren in Gouda. Maar met de terugkomst van alle wethouders, die ook door de CU waren weggestuurd omdat daar niet mee te werken viel, laat de CU zien dat zij mogelijk een andere doelstelling voor ogen had.”
‘Trieste bedoening’
Ook Ed de Lange van Gouda’s 50+-partij vindt dat het initiatief van CU en CDA om in juli een motie van wantrouwen in te dienen en de wethouders naar huis te sturen, onnodig is geweest. “Zij hadden direct al op de vraag van de coalitie kunnen ingaan om aan te sluiten. Dit had een hoop gezeur en geld gescheeld en was beter voor de stad geweest. Zachtjes gezegd: een trieste bedoening.”
Welzijn van de stad
Corina Kerkmans van de Partij voor de Dieren Gouda wil vooral vooruit kijken. Zo snel mogelijk weer aan de slag. Ze verwacht van het zakencollege dat het heeft geleerd van de vertrouwenscrisis en aan de gemeenteraad duidelijk gaat maken hoe en waarom het nu beter zal gaan. “Wat wij vooral willen is dat de raad het zo snel mogelijk weer over de inhoud en de stad gaat hebben. Er is nu wel genoeg gesproken over ‘de poppetjes’. Politiek gaat om het welzijn van de stad, niet over banen voor wethouders.”
De SP geeft nog geen commentaar “Wij wachten de inhoud van het nog te sluiten akkoord af en zullen die inhoud op zijn merites beoordelen”, zegt Lenny Roelofs.