Goudse gidsen krijgen het steeds drukker
— 24-09-2016Gouda – In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben de gidsen in Gouda het tijdens de zomer vrij rustig. De drukte begint met de themawandelingen die in het voor- en najaar worden geboekt. In januari 2017 bestaat het Goudse Gidsen Gilde vijf jaar. De toekomst zien de gidsen positief tegemoet, want steeds meer toeristen boeken een stadswandeling. Voorzitter van het GGG Evalien de Haan-Zijlstra legt uit waarom zij het werk als gids in Gouda zo bijzonder vindt.
Evalien komt uit Waddinxveen en werkt al 22 jaar als stadsgids in Gouda. In 2012 besloot zij om, na het faillissement van de toenmalige VVV, samen met de andere gidsen het Goudse Gidsen Gilde op te richten. Inmiddels werken er 22 Goudologen als stadsgids voor deze zelfstandige organisatie. “We organiseren verschillende groepswandelingen door de binnenstad van Gouda. De wandeling die het meest geboekt wordt, is de historische wandeling.” Naast de historische wandeling, zijn ook de literaire, hofjes- en waterwandelingen geliefd.
“Het is een eer om aan de hand van gebouwen over de geschiedenis te mogen vertellen.” Evalien vindt dat de pracht van de stad ook iets over de identiteit van de Gouwenaars zegt. “De bewoners en bestuurders van Gouda hebben ervoor gezorgd dat de stad is zoals wij die kennen, door de historische gebouwen te onderhouden. Dat is natuurlijk geweldig.”
Duitsers zijn koplopers
Toeristen uit verschillende (uit)hoeken van de wereld komen Gouda bezoeken. Maar de meeste toeristen komen uit Duitsland. “Als het een Duitse groep is, doen we de wandelingen in het Duits. Van de andere talen doen we de meeste wandelingen in het Engels omdat iedereen wel Engels spreekt.” De wandelingen zijn uiteraard ook in het Nederlands te volgen.
Bezoekers zijn het meest onder de indruk van de grachten en de architectuur. “Ze willen vaak weten waarom er grachten zijn, waarom gebouwen er op een bepaalde manier uitzien en waarvoor ze vroeger werden gebruikt.” Ook straalt Gouda een relaxte sfeer uit zeggen toeristen, heel anders dan in Amsterdam en Rotterdam. “Het is hier een stuk rustiger voor ze.”
Meer dan gebouwen
“Ik vertel zelf het liefst over het stadhuis, ook omdat mensen daar vroeger hun recht konden halen.” Evalien hecht veel waarde aan de woorden ‘Audite et alteram parte’ die in de voorgevel van het stadhuis gegraveerd staan. “Het is iets wat je in Nederland nog steeds ziet. We zijn door middel van hoor en wederhoor zonder burgeroorlogen de geschiedenis door gehobbeld. En de kerk, waar ook veel sociale zorg en medeleven werd getoond, was het sociale vangnet van vroeger. Nederland is meer dan een verzameling gebouwen. Nederland is een manier van samenleven.”