Weekblad deGouda Archief

De bockbier keuze van Jeroen en Roderick

Gouda – Er gaan veel verhalen over het ontstaan van Bockbier. Sommigen zeggen dat dit het eerste bier uit de ketels is na de oogst, maar dat is niet erg aannemelijk omdat Bockbier van oudsher geen seizoensbier was. Aannemelijker is dat de naam is ontstaan in Duitsland.

In de stad Einbeck waren vele begaafde brouwmeesters en het bier uit die stad was zo gewild dat er bijna een zwarte markt voor ontstond. Een Beierse vorst haalde een echte Einbecker brouwer naar zijn stad om daar in de stijl van zijn thuisstad bier te brouwen. Men spreekt in Beieren een apart dialect, waar niemand anders dan de geboren Beier iets van verstaat, en men refereerde er aan het wAinpökische bier wat zich al snel loszong en als Ein Pock bier verder door het leven ging. De stap naar ‘een bock bier’ is daarmee al snel gezet en zo werd de plaats Einbeck naamgever van een hele bierstijl.

Het is bijna oktober en de liefhebbers noemen het zelfs boktober. Vanaf oktober start het seizoen van het bockbier weer. Voor Jeroen als bierkenner en eigenaar van de Goudse Eend viel de keuze op Duits & Lauret houtgerijpte Dubbel Rookbock. Door de mooie balans van de smaak en geur is dit bier de keuze van Jeroen. Bockbieren zijn van oudsher wat zoeter in smaak. Tegenwoordig met de groei van het aantal brouwerijen in Nederland zijn er grotere verschillen tussen de verschillende bockbieren te vinden. Een van de brouwerijen die speelt met smaken is Duits & Lauret, van de fortbrouwerij in Everdingen. ‘‘De Dubbel Rookbock kenmerkt zich door uitgesproken geroosterde en gerookte moutsmaken. De rook is duidelijk aanwezig maar overheerst zeker niet. Juist deze balans maakt het bier tot een echte genieter op de donkere herfstdagen. Dit prachtige bier is uiteraard van de tap verkrijgbaar.’’ Wil je meer smaken ontdekken? De Goudse Eend heeft 27 soorten bockbier.

Bockbierwandeling Gouda op 22 oktober: wandel langs en proef bockbier bij diverse cafés in Gouda.

Roderick Rutgers van Drankenservice Gouda heeft zijn keus laten vallen op Oma’S Pruim van brouwerij Bax Bier. Het bier smaakt wat kruidig. Het bier valt onder het type Bock en met een alcoholpercentage van 6.8 procent valt het onder de lichtere bieren. Het idee voor dit bockbier ontstond toen de brouwer onder de pruimenboom zat in oma’s tuintje. Oma’s pruim stond er goed bij en de vrucht was lekker sappig met een klein zuurtje. De brouwer kon niets anders doen dan hier een mooi goed gerijpt bier mee maken. Dit bockbier dankt zijn complexe mout karakter aan drie verschillende graansoorten en zes verschillende soorten mout. Oma’s Pruim is lekker bij pure chocolade, noten, cambozola, walnootkaas, gegrild vlees. Als ingrediënt voor stoofpotjes en jus is dit bier een heerlijke smaakmaker. De liefhebber kan de komende tijd zijn hart weer ophalen. Bij Drankenservice Gouda hebben ze maar liefst 46 verschillende bockbieren.

roderick-jeroen

Bockbier en spijs

Bieren, en bockbieren in het bijzonder, laten zich prima combineren met gerechten. De dubbel rookbock past prima bij diverse stoofschotels. Hier is gekozen voor een recept van rundergehakt gerold in koolreepjes.
bockbierIngrediënten voor 4 personen:

  • 1 kleine spitskool (of groene kool, of savooikool)
  • 400 gram rundergehakt
  • 100 gram knoflooksalami, in piepkleine blokjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 dl runderbouillon
  • 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 8 eetlepels Duits & Lauret Dubbelbock
  • peper en zout uit de molen naar smaak

Bereidingswijze:
Gave blaadjes van de spitskool afsnijden en met een snufje zout beetgaar koken. Afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Olie in een braadpan verhitten en het gehakt aanbraden. Met een vork uit elkaar halen en de stukjes sjalot, tomatenpuree en bouillon toevoegen. Hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 30 minuten stoven. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Af en toe omscheppen. Het stoofvocht iets inkoken en 5 minuten voor het einde van de stooftijd het bier erdoor roeren. Op een iets hogere hittebron verwarmen, de piepkleine blokjes knoflooksalami erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. Dit mengsel over de afgekoelde koolblaadjes verdelen, oprollen en eventueel met een houten prikkertje vastzetten. De koolrolletjes over een ovenschaal verdelen en kort in een voorverwarmde oven plaatsen. Zo warm mogelijk serveren, vergezeld van stokbrood of ciabatta en een licht gekoeld glas Duits & Lauret Dubbelbock. bron: www.biercuisine.nl

Related Articles