Weekblad deGouda Archief

‘Consumenten maken bewuste keuzes’

Gouda – Marktonderzoeker IRI verklaart de sterke groei van duurzame voeding door het aanbod. Supermarkten blijken er steeds vaker voor te kiezen, ook gestimuleerd door diverse actiegroepen, om ‘gewone’ producten te vervangen door een duurzamer alternatief. Dat is precies waarvoor de stichting Fairtrade Gemeente Gouda zich de afgelopen vijf jaar heeft ingezet: bedrijven in Gouda stimuleren fairtradeproducten te koop aan te bieden.

Jaap Warners (voorzitter): “Bewust winkelen is een trend. Consumenten willen weten wat ze kopen. Het begint in de schappen van de winkels een steeds grotere rol te spelen. Consumenten maken tegenwoordig bewuste keuzes. Supermarkten spelen daarop in. Het zijn geen liefdadigheidsinstellingen. De vraag van de consument doet er voor die bedrijven toe. Consumenten zijn steeds meer bezig met wat ze eten, met dierenwelzijn en de herkomst van onze voeding. “Fair trade staat symbool voor duurzaamheid”, zegt Ruud Lambregts van Fairtrade Gemeente Gouda. “Als je deze producten koopt, kun je als consument op een heel simpele manier bijdragen aan een rechtvaardiger en duurzamer wereld.”

ft-boodschappenmandje

Witte vlekken
Er is veel bereikt sinds najaar 2011 toen Gouda zich officieel Fairtrade Gemeente mocht noemen. Maar Warners en Lambregts hebben nog meer wensen. Ze zouden graag zien dat ook de horeca, sportaccommodaties en het ziekenhuis meer gebruik zouden gaan maken voor fairtradeproducten. “Dat zijn nu nog de witte vlekken””, zegt Warners. Zaterdag 29 oktober is er een feestelijk lustrumprogramma in Filmhuis Gouda.

Voorbeeldfunctie
“Het is goed en belangrijk dat Gouda sinds een aantal jaar Fairtrade Gemeente is”, vindt duurzaamheidswethouder Hilde Niezen.” Dat we met elkaar werken aan een duurzame toekomst. De gemeente stimuleert daarom inwonersinitiatieven. Er is een werkgroep die eerlijke handel in onze stad stimuleert, de werkgroep Fairtrade Gouda. De gemeente ondersteunt  de werkgroep door bijvoorbeeld vergaderruimte te bieden, ambtelijke ondersteuning en door financieel bij te dragen aan activiteiten.” 

De gemeente heeft een voorbeeldfunctie, vindt de wethouder.  Daarom zet de gemeente in op verduurzamen van de eigen gebouwen. Een eerste stap daartoe is al gezet met het plaatsen van zonnepanelen op de daken van het Huis van de Stad en de Garenspinnerij. De gemeente stelt steeds meer duurzaamheidseisen bij inkoop en aanbesteding. In het Huis van de Stad wordt eerlijke koffie geschonken en verder serveert het bedrijfsrestaurant diverse fairtradeproducten.“ Maar er is nog meer mogelijk. “De gemeente wil een circulaire economie stimuleren. Het meubilair in het Huis van de Stad is bijvoorbeeld ‘cradle2cradle’ geproduceerd. Dat houdt in, dat wanneer het meubilair is afgeschreven, het weer helemaal opnieuw gebruikt wordt voor de productie van nieuwe materialen.

 

Related Articles