Minder meldingen van agressie tegen medewerkers met publieke taak
— 12-12-2016Gouda – De maatregelen om agressie tegen medewerkers met een publieke taak, zoals brandweerlieden, politie of ambulancemedewerkers, te voorkomen, hebben in Gouda resultaat gehad. Het aantal meldingen is gedaald van 52 in 2014, via 31 in 2015 naar 20 meldingen tot en met 10 november 2016.
Milo Schoenmaker: “Mensen die werkzaam zijn in het publieke domein zetten zich elke dag in voor ons allemaal. Zij verdienen ons respect en moeten kunnen rekenen op een veilige werkplek zonder agressie of geweld. Doordat we de VPT-maatregelen hebben ingevoerd hebben we in Gouda goede resultaten geboekt. Wel miste ik in de aanpak een preventieve maatregel. Daarom hebben wij in de Veiligheidsregio de maatregel hospitality oftewel gastvrijheid toegevoegd. Alles draait hierbij om een gastvrije ontvangst en een prettige bejegening. Als ik op moet treden tegen inwoners die over de schreef zijn gegaan, dan wil ik de zekerheid hebben dat het niet aan onze bejegening heeft gelegen.”
De Goudse burgemeester Schoenmaker, trekker van Veilige Publieke Taak (VPT) van de Veiligheidsregio Hollands Midden, is tevreden met de VPT-aanpak in de regio. In 2014 is het project VPT gestart met een subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Omdat de subsidie per 1 januari 2017 eindigt, stopt per die datum de projectmatige aanpak. De verwachting is echter dat het project de werkgevers van mensen met een publieke taak voldoende bewust heeft gemaakt van de maatregelen die men kan treffen om de veilige uitoefening van een publieke taak mogelijk te maken.
Agressie heeft impact
Emotie mag, maar agressie hoort absoluut niet bij het werk. Agressie tegen medewerkers heeft vaak een grote impact (ziekteverzuim, vervelende situaties voor medewerker en bezoekers). Bovendien hebben medewerkers recht op een agressievrije werkplek (arbovereiste). Aan de VPT-aanpak in de Veiligheidsregio Hollands Midden hebben de volgende werkgevers meegedaan: alle (19) gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, brandweer, ambulancevoorziening, de GGD-en, het Groene Hart Ziekenhuis, UWV, Arriva, woningbouwcorporaties, BSGR en GGZ-instellingen.
Agressievrije werkplek
De volgende 9 VPT-maatregelen moeten medewerkers een agressievrije werkplek bieden:
- Laat externen weten wat de organisatienorm van acceptabel gedrag is.
- Stimuleer dat werknemers elk voorval van agressie en geweld melden.
- Registreer alle voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers.
- Train werknemers in het voorkomen van en omgaan met agressie en geweld.
- Reageer binnen 48 uur naar de dader die agressie en geweld heeft gebruikt tegen werknemers.
- Bevorder het (laten) doen van aangifte van strafbare feiten.
- Verhaal de schade op de dader.
- Verleen nazorg aan werknemers die slachtoffer zijn van agressie en geweld.
- Hospitality of gastvrije benadering van de klant. De Veiligheidsregio Hollands Midden is de enige regio die deze op preventie gerichte maatregel in het kader van het VPT project als kritische succesfactor heeft benoemd