Scheidend filmhuisdirecteur: ‘Ze kunnen best wel wat hebben, die Gouwenaars’
— 26-01-2017Gouda – “Ze kunnen best wel wat hebben, die Gouwenaars”, zegt Corrie Verwaal, directeur van Filmhuis Gouda. We hebben het over het soort films dat hier draait. In de afgelopen 18 jaar heeft Corrie, samen met haar commissie, een goed gevoel ontwikkeld voor wat in Gouda wordt gewaardeerd en wat juist niet. Dat heeft het filmhuis goed gedaan: het ging van 10.000 bezoekers toen Corrie als directeur aantrad, naar 30.000 nu ze haar functie neerlegt.
“ Het Goudse publiek houdt van niet al te zware kost, maar morele of religieuze thema’s doen het altijd goed. Voor science fiction en horror is weinig belangstelling, maar hele ingenieuze thrillers doen het weer wel goed.” Zelf heeft ze geen uitgesproken voorkeur voor typische genres, zegt ze. “Ik programmeer ook niet naar mijn eigen smaak; ik heb een gevoel ontwikkeld voor wat in het filmhuis aanslaat.”
We zitten in het sfeervolle filmhuiscafé met de hoge ramen en de antieke houten bar. Op een normale avond is het zoeken naar een plekje, maar vanmorgen is het hier, op een enkele medewerker na, leeg.
Enorme groei
Hoewel Filmhuis Gouda maar over één zaal beschikt, was het mogelijk om in de afgelopen jaren een enorme groei door te maken, dat kon onder meer door ook overdag te gaan programmeren. De groei zat ook in de scholen die werden uitgenodigd. Het is belangrijk, vindt Corrie, om de jeugd kennis te laten maken met de kleinere artistieke jeugdfilms. “Kinderen zijn zo gewend geraakt aan heftige films, wij willen ze laten zien dat er meer is.”
Op die manier komt er ook een wat jonger publiek naar het filmhuis. De mensen die in Gouda naar het filmhuis gaan, zijn doorgaans wat ouder. Jongeren wonen vaak vanwege hun studie buiten de stad en gaan daar naar de filmhuizen. “En de dertigers hebben het hartstikke druk. Die komen wel, maar veel minder. Dat is landelijk een tendens.”
Arthouse festivals
Toch zit er nog meer groei in, verwacht Corrie. Alleen niet op deze plek in de Lethmaetstraat. Daarom wordt de optie van verhuizing naar de Chocoladefabriek onderzocht, waar zelfs drie filmzalen tot de mogelijkheden behoren. “Dan zou je arthouse festivals kunnen houden, in meerdere zalen tegelijk.” Dat is een langgekoesterde wens van haar. “En je kunt meer variëren met titels. Nu moet je ergens voor kiezen en dat is het dan”, zegt ze. Voorzichtig erachteraan: “De Chocoladefabriek is een erg mooie plek, maar het moet allemaal wel kunnen. We floreren nu als nooit tevoren, hebben 73 gemotiveerde medewerkers en zijn helemaal zelfstandig; we draaien zonder subsidie. We hoeven niet per se hier weg, maar we willen het wel graag. Alleen niet ten koste van onze identiteit.”
Nieuwe directeur
Op 8 april draagt Corrie haar taken definitief over aan de nieuwe directeur Renske Wijntjes. Wat ze zelf gaat doen, weet ze nog niet precies. Voorlopig wil ik even een lege agenda houden. Ik denk dat ik lekker op dinsdagmiddag naar de film ga!”