Popschool wil Gouda muzikaal weer op de kaart zetten
— 10-02-2017Gouda – ‘’We proberen Gouda muzikaal steeds meer op de kaart te zetten”, zegt John Radersma, oprichter van Plug Unit en de Goudse Popschool, gepassioneerd. ‘’De Grote Prijs van het Groene Hart hebben we een aantal jaren gedaan. Die is helaas wegbezuinigd, maar de economie klimt weer een beetje op en ik sluit niet uit dat er de komende jaren weer een Grote Prijs gaat komen.” Weekblad deGouda gaat in gesprek met John Radersma over de Goudse Popschool en over muziek in Gouda.
“Er komt aardig wat muziek uit Gouda, ook in de metalscene. Enkele bandjes die hier begonnen zijn, spelen nu door heel Europa. StudioGonz en So What! worden bij bandavonden steeds meer bezocht; de passie spat er vanaf bij de programmeurs. Dat is tof om te zien en helpt er zeker aan mee dat Gouda weer een muziekstad gaat worden. Om dit aan het publiek te tonen organiseren we een gratis festival in So What!: Ouwe Goudse. Op 13 mei staat de So What! in het teken van talenten van Plug Unit en de Goudse Popschool.”
Basgitaar
Het begon allemaal in 1974. John Radersma speelde basgitaar en begon te produceren voor verschillende bandjes. 24 jaar later was de zolder in John’s huis in Gouda zo vol met instrumenten, opnamemateriaal en muzikanten dat hij op zoek moest naar meer ruimte. Hij kwam uit in de Jan Tinbergenstraat in Reeuwijk. Hier begon hij Plug Unit: een geluidsstudio en oefencentrum voor bands. Later is dit uitgebreid met de Goudse Popschool.
Jong bloed
‘’In 2006 kwam er een kentering in de muziekscene. De gemiddelde leeftijd van de bands die hier kwamen oefenen, nam sterk toe en de concertzalen in het hele Groene Hart werden minder bezocht. Ik vond dat er jong bloed in de scene moest komen en heb onderzocht hoe hoe het kon dat er minder jonge bands werden gestart. Door de opkomst van Hiphop, House en EDM gingen jongeren meer die kant op en verdwenen de traditionele bandjes een beetje in het niet. Ook veranderde de vrije tijdsbesteding van jongeren door de opkomst van social media. Het leek me een goed moment aan de slag te gaan met een aantal Goudse muziekleraren die thuis muziekles gaven, maar uiteindelijk gebeurde alles in Reeuwijk en heb ik de Goudse Popschool aan Plug Unit gekoppeld”, vertelt John enthousiast.
Op dit moment zijn er meer dan 500 leerlingen, 20 leraren en lopen er heel goede muzikanten rond. Ook zijn er steeds meer bands die optreden en naar Plug Unit komen om muziek op te nemen of om te oefenen. Verder worden er workshops gegeven op scholen, werkt de Goudse Popschool samen met de Brede School en is leraar en bedrijfsleider Stijn Donders bezig met het ontwikkelen van een keuzevak voor het Albedacollege. ‘’Vanuit onze studio worden mbo-studenten van het Albedacollege opgeleid tot producer. Het is voor hen een keuzevak.
De Goudse Popschool werkt met drie verschillende lesmethodes. “De meest populaire is de moderne leerweg: De leerling komt met een nummer dat hij/zij graag wil spelen en de docent stopt, zonder dat je het echt door hebt, theorie en oefeningen in de les om uiteindelijk het zelfgekozen nummer te kunnen spelen”, legt Stijn uit. Daarnaast is er de traditionele leerweg: eerst theorie en daarna pas leren spelen vanaf bladmuziek. En tot slot is er een voorbereidende leerweg, speciaal bedoeld voor leerlingen die een mbo- of hbo vervolgopleiding in de muziek willen gaan volgen. ‘’De docenten die hier lesgeven, hebben allemaal ervaring in de muziek, zo heeft drumdocent Rens Ottink afgelopen december nog in het voorprogramma van Kensington gestaan in de Ziggodome.”
Interesse in een gratis proefles? Deze is aan te vragen via www.goudsepopschool.nl.