De talenten van de Garenspinnerij
— 11-03-2017Gouda – Het is een jaar of acht geleden dat Anneke Bajema besloot een cursus krijt en pastel te gaan volgen en dat beviel zo goed dat ze nooit meer is gestopt. “Het is echt heel erg zen”, verzekert ze. “Je laat 2,5 uur lang alles los en af en toe maak je ook nog iets waar je heel erg tevreden over bent.”
We zitten in het ruime, lichte atelier met prachtig uitzicht over de Turfsingel, waar overdag en ’s avonds diverse teken- en schildercursussen worden gegeven. De meeste ezels staan leeg te wachten op de cursisten, op één na: daarop staat een werk van Anneke. Een geslaagd portret in oranje van een oude vrouw met spreken de ogen. Anneke krijgt les van Wemmeke Strating, die naast een lerarenopleiding ook heeft gestudeerd aan de Hoge School van de Kunsten. Die professionaliteit, vindt Anneke, heeft meerwaarde. Wemmeke geniet van het lesgeven, dat wordt wel duidelijk als ze erover begint te vertellen. “Het is mijn passie om samen met anderen iets moois te maken”, zegt ze vrolijk. “Mijn honger naar schilderen wordt ook gestild door het lesgeven.” Wijzend op een wand waaraan ingelijste kunstwerken van cursisten hangen: “Ik kan erg genieten van wat er gemaakt is.” Het zijn uiteenlopende werken: van een fietsers in een sneeuwlandschap, tot een waterval en historische boten op zee. Allemaal zijn ze anders, maar in elkaars buurt, versterken ze elkaar, vindt Wemmeke. Datzelfde gebeurt, zegt ze, in de Garenspinnerij. Docenten en cursisten van heel diverse disciplines profiteren van elkaars aanwezigheid. Je leert van elkaar. Anneke en Wemmeke vinden het heel fijn werken in dit gebouw. “Het heeft een heerlijke uitstraling en een fijn licht.”
Inspirerende popmuziek
In de pop- en opnamestudio van Cultuurhuis Garenspinnerij staan slagwerk en elektrische gitaren stil te wachten. Vandaag is het nog voorjaarsvakantie en het zijn alleen de gitaardocenten Daan van den Bergh en Jeroen Timmers die een instrument oppakken om te poseren voor de foto. Muziek is hun leven, zeggen ze, net zo goed als het lesgeven. Jeroen: “Het contact dat je met de leerlingen hebt, vind ik mooi; je ziet hen groeien.” “Bij sommige leerlingen lijkt het wel of alles al klaarligt om ontwikkeld te worden”, zegt Daan. “Een talent is niet een product van ons. Met talenten werk je samen, je maakt ze niet.” Het is niet zo dat hij extra blij wordt van talenten. “Het lesgeven op zich is mooi. Als je vooruitgang bij een leerling ziet is dat leuk om te zien. Het niveau maakt dan niet zoveel uit.” Lesgeven doen deze mannen al jaren, nieuw is hun project Studio 2.1. Dat is een besloten omgeving op Facebook en YouTube waar onder meer een steeds grotere database aan muziek te vinden zal zijn. Ze willen leerlingen hier ook nieuwe digitale lesmethoden aanbieden, met filmpjes waarop een uitleg is te zien. Wat de leerlingen op een filmpje zien, onthouden ze beter. Binnen Cultuurhuis Garenspinnerij worden behalve popmuziek, nog veel meer muzieksoorten op uiteenlopende muziekinstrumenten gespeeld. Samenspelen is hier erg belangrijk. Hier leren de gitaristen samen te spelen met andere instrumenten dan die binnen de popmuziek gebruikelijk zijn , zoals de strijk- en blaasinstrumenten. Klassiek en pop gaan heel goed samen. Die brede blik, zeggen de Jeroen en Daan, is een meerwaarde die alleen de Garenspinnerij biedt, die vind je niet zo snel ergens anders. “Dit is een heel inspirerende omgeving”, concludeert Jeroen dan ook.