Weekblad deGouda Archief

Marktkoopman Panc Eikelenboom: ‘Het is veel te leuk om te stoppen!’

Gouda – Het familiebedrijf Eikelenboom (opgericht in 1920) draait al 97 jaren op volle toeren. Panc Eikelenboom (65) staat elke zaterdag met veel genoegen op de Goudse markt, waar de familie al sinds 1955 staat. Het bedrijf draait van generatie op generatie en het gaat nog steeds goed, zegt Panc. Inmiddels draaien zijn dochter Karen, aangetrouwde neef Wessel en oproepkracht Petra ook mee in de familiebusiness.

“Wij doen van oudsher veel in (gespecificeerd) ondergoed, lingerie en nachtkleding voor dames, heren en kinderen”, zegt Panc. Het fysieke winkeltje in Aarlanderveen, dat al sinds 1920 in de familie is, wordt gerund door zijn vrouw Corry. “Inmiddels hebben we ook vier webwinkels die goed draaien en waarvan Boxershopping.nl de grootste is. De markt bestaat al zo lang; winkels hebben meer last gehad van de recessie en webwinkels dan de markt. Maar voor de markt is de opvolging vaak een probleem. Als marktkoopman moet je wel met de tijd meegaan; met stilzitten blijf je hangen.”

Altijd ander publiek
De familie Eikelenboom staat op vier markten (Aalsmeer, Amstelveen, Gouda en Uithoorn) waar zij elke keer ander publiek treft. “We staan nauw in contact met de klanten die soms om specifi eke producten vragen; die proberen we dan in te willigen.” Zijn marktkraam in Gouda is in totaal zestien meter lang (vier kramen). “Waar Beeren ondergoed ons Goudse vertrouwde merk is voor het hele gezin, heb je tegenwoordig ook bamboe ondergoed. Er wordt steeds meer gekeken naar alternatieve materialen. We volgen alle trends op de voet.”

Markt is afwisselender
In de winkel staan is voor Panc “elke dag hetzelfde”, terwijl hij op de markten steeds andere mensen tegenkomt. “Zolang je in een fysieke winkel staat, ben je ook afhankelijk van de plaatselijke klanten. Zeker omdat wij al zo lang op de markten staan, bouw je ook een vast klantenbestand op.” Veel van zijn klanten komen vaak terug, de ene keer voor henzelf, de andere keer voor hun kinderen. “De kinderen van de moeders die vroeger langskwamen, komen nu voor hun kleintjes. Het zijn allemaal trouwe klanten.” Het nadeel van het marktwezen is dat de werktijden niet van negen tot vijf zijn. “Wij staan om half zeven in de ochtend op de markt; het opbouwen en uitladen kost enorm veel tijd en moeite. Dan rijden we pas ’s avonds na zes uur weg. Maar we klagen zeker niet, we zijn dit gewend.”

Related Articles