Eiwitrijk ijs voor patiënten Groene Hart Ziekenhuis
— 07-09-2017Gouda – Voor opgenomen patiënten in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ), die met ondervoeding te maken hebben, is vanaf 7 september eiwitrijk ijs beschikbaar. De Goudse ijssalon David’s Gelato ontwikkelde voor het GHZ speciaal eiwitrijk ijs in verschillende smaken.
Diëtiste Maureen Scholten: “IJs is een lekkere versnapering, die ook bij een verminderde eetlust vaak goed wordt gewaardeerd en makkelijk weg te krijgen is. Van ondervoeding is sprake als iemand – vaak door een ziekte – in de laatste 6 maanden 10 procent van zijn lichaamsgewicht heeft verloren, of in de laatste maand 5 procent. Ondervoeding vertraagt het herstel van ziekte. Wanneer patiënten bij ons opgenomen worden, controleren we of er sprake is van ondervoeding. Als dit zo is, bieden we het zogenaamde SNAQ assortiment aan. Dit bestaat uit verschillende eiwitrijke tussendoortjes, waaronder nu ook eiwitrijk ijs.”
Smakelijk tussendoortje
David Hoppenbrouwers van David’s Gelato heeft in zijn nabije omgeving te maken gehad met ondervoeding en is naar aanleiding hiervan aan de slag gegaan met het ontwikkelen van eiwitrijk ijs. “Water- en roomijs bevatten geen of niet veel eiwit. Door de toevoeging van collageen aan het ijs is het gelukt om een eiwitrijk én smakelijk tussendoortje te ontwikkelen. Het eiwitrijk ijs, met de naam David’s Gelato Vita, is in talloze smaken beschikbaar. Ook voor patiënten met voedselallergieën. Kortom voor ieder wat wils.”
IJskar in het GHZ
Om iedereen te laten kennismaken met het lekkere ijs van Davids Gelato, reed op de eerste dag een ijskar door het GHZ. Alle opgenomen patiënten en verpleegkundigen werden die dag door David’s Gelato getrakteerd op een ijsje.