Scouting is meer dan vuurtje stoken en knopen leggen
— 16-09-2017Gouda – Scouting is iets wat wij allemaal kennen. Althans dat denken we. Maar scouting is veel meer dan vuurtje stoken en knopen leggen. “Scouting is een hobby voor iedereen, iets wat op je cv zet”, vertelt Gouwenaar Vincent Bouwers. “De vraag is eigenlijk wat is
scouting niet?”
Gouwenaars Ilonka en Vincent Bouwers zijn allebei oud-leiding van de Goudse scoutinggroep ‘Die Kantanky’s’. Samen vertellen ze: “Scouting is voor iedereen. Er is voor iedereen wat te doen. Van inderdaad het knopen leggen tot voetbal of leuke kookwedstrijden. Door middel van spellen leren de kinderen samenwerken en groeit het zelfvertrouwen van het kind. Iets waar ze het hele leven nog wat aan hebben.”
Leeftijdsgroepen
Binnen de scouting is er een leerlijn die de kinderen spelenderwijs volgen. Kinderen worden in leeftijdsgroepen verdeeld 5-7 jaar, 7-11 jaar, 11-15 jaar, 15-18 jaar, 18-21 jaar
en ouder dan 21. De jongste groep wordt ‘bevers’ genoemd. Hier staat de basis centraal, het spelen en leren in de natuur. Bij de
7- tot 11-jarigen, die in de scoutingwereld ‘welpen’ heten, gaat dit verder in het jungle-thema dat gebaseerd is op het verhaal uit het ‘jungle book’. “De kinderen vertrekken naar een fantasiewereld en ontwikkelen zich verder tot ze overvliegen naar de volgende leeftijdsgroep”, aldus Ilonka.
Begeleiding
Tijdens de zogenoemde ‘opkomst’ spelen de kinderen spellen en leren ze zelfstandig te zijn. Hoe ouder de kinderen worden, hoe minder begeleiding zij zullen krijgen. Scouts krijgen een groepje aangewezen dat zij begeleiden. Hiermee vergroten zij hun zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Later zetten veel scouts boven de 18 jaar zich in als leiding voor de jongere groepen.
Kamp
Buiten de opkomsten om zijn er nog kampen. Eén voorbeeld hiervan is de HIT. Elk jaar met Pasen vertrekken er duizenden scouts naar 60 verschillende kampen door het land. “De kinderen in de leeftijdsgroep 7-11 jaar gaan tijdens dit kamp een keer op pad en moeten zonder begeleiding een stuk lopen en het kamp terug zien te vinden. Iedere keer vinden ze het kamp weer terug en zijn dan dol enthousiast”, vertelt Vincent. Maar de kampen zijn ook internationaal. Elke vier jaar vertrekken scouts tussen de 14 en 18 jaar van over de hele wereld naar een bestemming waar ze elkaar ontmoeten voor een geweldig kamp. In 2019 vindt de volgende plaats, met als bestemming Amerika.
Uniform en insignes
De welbekende scouting uniformen zijn verschillend per groep. De uniformen zijn eigenlijk precies hetzelfde als bijvoorbeeld een voetbaltenue. Op kampen kun je je van elkaar onderscheiden. De uniformen zijn verplicht te dragen tijdens het begin en de afsluiting van de opkomst. “Verder zijn we bij ‘Die Kantanky’s’ niet zo streng in het dragen van de uniformen. Maar ze zijn natuurlijk ideaal want je gewone kleren blijven tenminste schoon”, lacht Ilonka.
Daarnaast krijg je elke keer als je weer iets nieuws hebt geleerd een insigne dat vast wordt genaaid op het uniform. Voor de welpen zijn er in het totaal 18 insignes te verdienen.