Weekblad deGouda Archief

Heleen Bartels: ‘Het fijne van harp is dat je erbij kunt zingen’

Gouda – Heleen Bartels is misschien wel het meest bekend van haar concerten tijdens Gouda bij Kaarslicht. Ze zit dan met haar harp voorin het prachtige kerkje aan de Lage Gouwe 134, goed zichtbaar voor iedereen die langsloopt. Wie naar binnengaat, kan genieten van harpmuziek en zang, want als een van de weinigen speelt ze niet alleen harp, maar zingt ze er ook bij.

Ze heeft een eigen studio in haar woning in de Goudse wijk Bloemendaal. Drie harpen in verschillende formaten nemen een belangrijk deel van de ruimte in. Het verzoek om iets te spelen, willigt ze graag in. Even later klinkt de ragfijne muziek opgewekt door de ruimte. De harp is een fascinerend instrument. Dat merkt Heleen telkens weer als ze een concert geeft. Ze krijgt altijd veel vragen over het instrument en ze vindt het fijn om erover te vertellen. Al sinds haar tiende jaar speelt ze harp. “Ik ben al heel snel van het instrument gaan houden.” Ze is erg blij dat ze juist voor de harp heeft gekozen en niet voor de viool, wat ook een optie was. “Het fijne van harp is dat je erbij kunt zingen. Dat is zo geweldig.” Sinds vijf jaar is ze weer fulltime bezig met muziek. “Ik studeer elke dag een aantal uren. Ik moet dubbel studeren, harp en zang. Vooral mijn stem moet ik elke dag oefenen. Ik merk het al als ik het één dag oversla.” Ze zingt trouwens ook zonder harp: als lid van het Goudsch Kamerkoor.

Heemtuin
Heleen, die na de pabo schoolmuziek en harp heeft gestudeerd aan het conservatorium in Arnhem (tegenwoordig de Hogeschool voor de Kunsten Artez), is op verschillende manieren actief in de muziek.

Ik heb zo een fijne afwisseling in muziekstijlen

Ze geeft concerten, binnen en buiten Gouda. Ze speelt en zingt bijvoorbeeld al enkele jaren tijdens de open dag van de Heemtuin in de Goudse Hout. Speciaal daarvoor zoekt ze liederen die op de een of andere manier de natuur bezingen. Daarnaast geeft ze ook concerten in kleinere kring; zoals de huiskamerconcerten. “Meestal huren mensen mij in als zij iets te vieren hebben. Dat is zo leuk om te doen. Ik zoek muziek uit en tijdens het concert vertel ik over de muziek en de teksten van de liederen. Het contact dat je dan met de mensen hebt, maakt het zo mooi.” Heleen is iemand met wie je snel contact maakt;
ze staat open voor een vraag of een praatje na afloop van een concert. Daar komt bij dat een harp iets liefelijks, iets kwetsbaars heeft. De muziek en de klanken raken veel mensen. Het is daarom niet zo vreemd dat Heleen sinds anderhalf jaar ook wordt gevraagd bij uitvaarten te spelen. Live harpmuziek en zang ervaren veel mensen als intiemer dan muziek van de cd.

“Een harp past zo ontzettend goed bij een uitvaart. Het is een meditatief instrument. Ik vind het echt heel fijn om te doen. Je geeft er zo’n groot cadeau mee aan de familie.” Samen met de nabestaanden spreekt ze vooraf het hele programma door: wanneer alleen muziek, wanneer muziek met zang en welke liederen dan.

Keltische verhalen
Weer heel anders is de sfeer als zij samen met een verhalenvertelster op pad gaat. Er worden dan Keltische verhalen,
kerst- of andere verhalen verteld en Heleen zoekt of bedenkt er muziek bij.

Ze vindt het heerlijk om heel uiteenlopende concerten te kunnen geven.“Ik heb zo een fijne afwisseling in muziekstijlen.”

Muziek maken is, nu haar drie kinderen ouder zijn, haar werk. Maar het betekent meer voor haar dan dat. “Muziek houdt mij in balans, denk ik. Ik leg er heel veel gevoel in, het is ontladend. Een optreden geeft mij zoveel adrenaline, ik kan er dagen op teren.”

 

Related Articles