Burgemeester Cremers over Waddinxveners: ‘Vriendelijk en beschaafd’
— 01-10-2017Waddinxveen – “Vriendelijk en beschaafd.” Met die woorden typeert burgemeester Bert Cremers de inwoners van het dorp Waddinxveen. Of dorp: Waddinxveen is eigenlijk al te groot voor die benaming, vindt hij. “Het is wel een plaats waarin mensen op een dorpse manier met elkaar verbonden zijn.” Dat waardeert Bert Cremers, die per 1 november zijn ambt als burgemeester neerlegt, zeer. De contacten die hij in zijn rol als burgemeester heeft met de inwoners, die gaat hij straks het meest missen. Een gesprek over Waddinxveen en een terugblik op
zijn burgemeestersperiode.
“Waddinxveen is een plaats die zelfbewust in de regio staat. De gemeente heeft de laatste jaren aan woon- en verblijfskwaliteit gewonnen”, vindt Cremers. Hij wijst op de realisatie van het nieuwe centrum, het GouwePlein en op de woningbouw in Park Triangel. “Ik ben er trots op dat we Park Triangel tegen de crisis in hebben kunnen realiseren. Terwijl in de omliggende -gemeenten de bouw helemaal stillag, zijn wij als eerste in de regio weer begonnen. Dat gaf ons een voorsprong. In -Waddinxveen kon je nog terecht voor een nieuwe woning. We zijn daardoor als regiolocatie in aanzien gestegen.”
Samengaan met Gouda
Waddinxveen is een zelfstandige gemeente en staat in de top 10 van Beste Overheidsorganisatie 2017. “Dat geeft aan hoe zelfbewust en slagkrachtig we zijn.” Toen Cremers in 2009 aan zijn ambt in Waddinxveen begon, speelde nog de mogelijkheid van samengaan met -Gouda. “Dat is een moeilijk proces geweest dat de -nodige spanning gaf in Waddinxveen. Er waren al -procesafspraken gemaakt met Gouda, maar de nieuwe raad die in 2010 aantrad, zag het anders. Er is toen een referendum georganiseerd. 92 procent van de -inwoners bleek tegen samengaan en voor behoud van de -zelfstandigheid.” Waddinxveen is later wel gaan samenwerken met Gouda, maar meer in regionaal verband.
Contact met mensen
“Je hebt als burgemeester veel rollen”, zegt -Cremers op de vraag wat hij het mooiste aspect van het burgemeester-schap vindt, “maar het leukst vind ik het contact met de inwoners, de verbindende rol die je speelt in de samenleving. Het contact met kinderen, met hoogbejaarden, de sinterklaasintocht, de wandel-vierdaagse. Ik heb bijzondere mensen leren kennen en waarderen. Sommige mensen kom je overal tegen. Die doen zoveel. Ik ben burgemeester, voor mij is het -betaald werk, maar zij doen al dat werk als -vrijwilliger. Dat vind ik heel bijzonder.”
Medemenselijkheid
Als je vraagt waarop Cremers het meest trots is als hij de afgelopen jaren overziet, dan noemt hij natuurlijk GouwePlein en Park Triangel. Maar één ding steekt daar nog bovenuit: de manier waarop de inwoners van Waddinxveen hebben gereageerd op de komst van vluchtelingen, toen de gemeente in 2015 op verzoek van het COA in sporthal De Dreef crisisopvang bood. “Hier is nooit sprake geweest van een dreigende sfeer. Ik heb als burgemeester die medemenselijkheid van
de Waddinxveners erg gewaardeerd.”
Verhuizing
De afgelopen negen jaar is er heel wat gepasseerd, in zijn functie als burgemeester, maar ook in zijn persoonlijk leven. We gaan het er niet over hebben. Er is al zoveel aandacht geweest voor zijn perioden van ziekte en het verlies van zijn vrouw. Het is genoeg -geweest. Per 1 november is hij burgemeester-af. Hij blijft voorlopig nog in Waddinxveen wonen, maar denkt op de lange termijn weer terug te verhuizen naar Rotterdam. De verhuizing van de gemeente-ambtenaren naar het nieuwe gemeentehuis zal hij, nu de verhuis-datum is uitgesteld, niet als burgemeester maar als geïnteresseerde inwoner meemaken. “Voor mij -persoonlijk is dat minder leuk, maar voor -Waddinxveen maakt het niet uit. Als het opengaat zal iedereen het prachtig vinden, dat voorspel ik.” Zijn opvolger, Evert Jan Nieuwenhuis, zal de officiële opening mogen -verrichten. Tegen zijn opvolger wil Bert Cremers nog zeggen: “Je hebt de goede keuze gemaakt; je zult er geen spijt van krijgen.”