Weekblad deGouda Archief

Voorkom een herfstdepressie

Gouda – De herfst is weer begonnen. Dagen worden korter, blaadjes vallen van de bomen en er raast een gure wind door de straten. Voor sommige mensen is dit een moeilijke periode: ze hebben last van een herfstdepressie. Marit van Vliet is creatief therapeut in Gouda  en vertelt wat je het beste kan doen om een herfstdepressie te voorkomen.

Herfstdepressie is eigenlijk niet de juiste naam, we noemen het een seizoensgebonden depressie. De seizoensgebonden depressie heeft, net als een ‘gewone’ depressie, verschillende kenmerken.

Somberheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en minder behoefte aan sociale contacten zijn er hier enkele van. ‘’Mensen met een herfstdepressie worden neerslachtig als de zomer voorbij is en kunnen minder genieten. In de meeste gevallen zien ze de toekomst somber in’’, vertelt Marit. ‘’Bij een normale depressie wil je je bed niet meer uit, zit je alleen maar voor je uit te staren  en heb je nergens meer zin in.  Een herfstdepressie is over het algemeen wel milder.’’

Lichttherapie

‘’Als iemand echt last heeft van een seizoensgebonden depressie komt dat meestal door het tekort aan daglicht. Wat in dit geval goed zou kunnen helpen is lichttherapie’’, aldus Marit. “Hierbij ga je elke dag voor een speciale lamp zitten en vang je het tekort aan licht op. Het feit dat het donkerder is heeft invloed op de hersenen. Als de zon schijnt ziet alles er mooier en vrolijker uit, het leven lacht je meer toe en het is dan even omschakelen als het najaar wordt, dat herkent iedereen wel. Mensen die last hebben van een herfstdepressie raken echter meer in de put.”

Voorkomen?
Sommige mensen hebben aanleg voor een seizoensgebonden depressie; voorkomen is erg moeilijk. Wel kun je gaan onderzoeken wat jou helpt tijdens deze donkere periode. ‘’Als je somber bent, heb je eigenlijk vooral de behoefte om in een holletje weg te kruipen en heel de wereld buiten te sluiten. Dit moet je juist niet doen.’’ Heel belangrijk is een goed dag- en nachtritme, gezond en voldoende eten en zorgen dat je onder de mensen komt. ‘’Naar drukke feesten gaan hoeft echt niet, maar hou contact met de buitenwereld en blijf niet in je eentje zitten.’’ Kom in beweging, ga elke dag wandelen, fietsen of skeeleren. Ontdek wat jij prettig vindt om te doen, als je niet van wandelen houdt, ga je zwemmen. Als je niet van sporten houdt kun je ook klusjes in het huis doen. In sommige gevallen zorgen antidepressiva voor verlichting, voorgeschreven door huisarts of psychiater.

Hulp
Wanneer je er zelf niet uit komt is het verstandig om hulp te zoeken bij een therapeut, psycholoog of psychiater. Een therapeut zoals Marit kijkt niet alleen naar het dagelijkse patroon, maar ook naar de eventuele achterliggende problemen: ‘’Het hoeft niet alleen te liggen aan de veranderingen van de hoeveelheid licht. Vaak heeft het zelfvertrouwen, boodschappen die je als kind hebt meegekregen en de manier waarop je in het leven staat, ook een grote invloed.’’ De verandering van het seizoen geeft in dit geval net dat ene zetje, waardoor mensen in een herfstdepressie terecht komen.

Related Articles