Het is weer Bocktober
— 13-10-2017Gouda – Van hobby bierbrouwer tot eigenaar van een café. Dat is het verhaal achter café De Goudse Eend dat sinds januari 2015 het pareltje is van Jeroen Carol-Visser. Zes dagen in de week is Jeroen in de zaak te vinden. Hij vertelt uitgebreid over de meer dan honderd verschillende soorten bieren. En gelukkiger kan je hem niet maken, want het is weer bocktober.
Over waar de naam bockbier vandaan komt, gaan verschillende verhalen. Zeker is dat de naam afstamt van Einbeck, een stadje in Duitsland. Voor het bockbier zelf gelden geen officiële regels, maar over het algemeen is het bier donkerbruin van kleur. Ook is het bockbier wat zoeter van smaak en zwaarder (tussen 6,0 en 7,5 procent).
Bocktober
Oktober, ook wel bocktober genoemd, is de maand dat het bockbier weer uitgeserveerd wordt. De verschijningsdatum van het bier is altijd een discussie geweest, maar vanaf de jaren zeventig is het officieel naar de maand oktober gegaan. Zelf serveerde Jeroen het eerste bockbier uit op 4 oktober: wereld bockbierendag. Met een goed gevuld hapje ernaast is de smaak van het bier completer dan ooit. “Je hebt mensen die echt op het bockbier zitten te wachten. In verschillende landen, ook Nederland, zijn er zelfs bockbierfestivals. Hier zijn soms wel 50.000 man aanwezig. Zo zie je maar dat bockbier meer is dan een slokje drinken. Er zit een hele traditie achter.”
Café top 100
Een droom ging in vervulling toen Jeroen hoorde dat zijn café was genomineerd in de Misset Horeca Café Top 100 2017. “Ik wist niet wat mij overkwam, aangezien ik nog maar zo kort bezig ben met het café. Het is een beloning voor het harde werken. En uiteraard nu je genomineerd bent, hoop je stiekem dat je in de top drie eindigt.” Op maandag 6 november horen de deelnemers de complete Café Top 100 2017 tijdens een feestelijke presentatie in Studio 21 in Hilversum. Duimen voor Jeroen.