Weekblad deGouda Archief

Jaap Mulder beleeft magische momenten in Roemenië

Gouda – Jaap Mulder reisde afgelopen zomer samen met een groot jeugd symfonieorkest uit Den Haag, af naar Transsylvanië in ­Roemenië om er concerten te geven en aan sociale projecten mee te werken. Van deze reis is een documentaire gemaakt. “Het is een schitterend land en dat heeft gezorgd voor een hele mooie documentaire”, aldus Jaap. 

Jaap is een muzikant in hart en nieren, geboren in Friesland, maar voor de liefde naar Gouda ­verhuisd. Hij treedt graag op, om op deze manier de boodschap van zijn muziek over te brengen naar anderen. “Achter mijn muziek zit altijd een verhaal en dat hoor je als ik speel.” Daarnaast maakt hij educatieve programma’s en geeft hij workshops en lezingen aan volwassenen en op het basis- en voortgezet onderwijs.

Documentaire
Het plan om in Roemenië concerten te geven en aan sociale projecten mee te werken, met de Haagse kinderen, lag klaar. “De Haagse kinderen kwamen voornamelijk uit de betere milieus. We wilden hen laten zien dat er ook een andere kant is”, vertelt Jaap. “De aanleiding om te gaan was er, toen heb ik omroep Friesland warm gekregen om er een documentaire over te maken.”

Muzikanten
Om een mooie documentaire neer te zetten, moest er een verhaallijn worden bedacht. Jaaps voorliefde voor Oost-Europese muziek is ooit begonnen bij een plaat van zijn overgrootmoeder. Al van jongs af aan is hij bezig met muziek en het vinden van de bron. De sociale projecten werden gecombineerd met muzikale ontmoetingen.
Jaap ging op bezoek bij verschillende muzikanten, ­onder wie een traditionele Roemeense muzikant, een groep zigeuner muzikanten en iemand die zich bezig houdt met Jiddische muziek. “Met ­allemaal heb ik muziek gemaakt en veel Palinka gedronken. Ik heb met hen gepraat, over de rol van muziek in hun gemeenschap en wat het voor hen betekent. Ook was ik erg benieuwd, wat zij van mijn muziek vonden en of ik van hen
kon leren.”

Sociale projecten
In verschillende Romagemeenschappen heeft Jaap, samen met de Haagse kinderen, workshops gegeven met als leidraad dans en muziek. Via benefietconcerten hebben ze geld op gehaald, om vervolgens de handen uit de mouwen te steken in een oude synagoge. Ook hebben ze ingezamelde muziek­instrumenten uitgedeeld in een Romadorp. “Wat voor mij een van de hoogte ­punten van de reis was, staat helaas niet op beeld. Dat was namelijk het bezoek aan het Romadorp, dat is uitgelopen op een hele happening. De zaal ontplofte, we hebben gejamd en iedereen heeft gedanst tot ze er bij neervielen.” Een ander hoogtepunt van de reis is wel vast­gelegd: “Toen ik met de Jiddische muzikant ging spelen in de synagoge, gebeurde er iets magisch. We speelden de muziek die daar ooit geklonken heeft.” In de documentaire komt dit magische gevoel binnen bij de kijkers. Op het filmfestival in Friesland, is de documentaire in première gegaan en op 18 en 19 november was hij te zien op NPO2. “Achteraf hoorde ik van kijkers dat ze kippenvel kregen, dat betekend dat de boodschap is overgekomen.”

Foto: Meijboom Fotografie

Related Articles