Weekblad deGouda Archief
column Garro

Live vanuit Bali (deel 3)

Bali, onderdeel van Indonesië, was meer dan een eeuw een kolonie van Nederland. Toch is hier op het eiland bijna niets Nederlands meer terug te vinden. De taal is hier sowieso nooit Nederlands geweest maar er staan bijvoorbeeld ook geen gebouwen met een Nederlandse signatuur. Vermoedelijk is alles gesloopt na ons vertrek. Nederland heeft wel het onderwijs gebracht en dat is er nog steeds. Dus ieder kind, arm of rijk, gaat vanaf zes jaar naar de lagere school. Schooluniform aan en ‘s ochtends gymen op het strand. Ja ook hier spelen ze trefbal.

In Bali hebben huizen geen brievenbus. Post moet je ophalen bij een afhaalpunt in de buurt. Wens je de post thuis te ontvangen dan moet je daar extra voor betalen. Een gratis huis-aan-huiskrant of tijdschrift zoals dit weekblad bestaat al helemaal niet in Bali, veel te duur. Reclamefolders zijn er wel op de afhaalpunten.

Sinds bijna een jaar bezorgen wij in Gouda en de plaatsen daar omheen (bijvoorbeeld Waddinxveen) deGouda via het Spotta folderpakket in de brievenbus. Voor ons als zelfstandig bedrijf iedere week een dure aangelegenheid. We weten ook dat mensen die geen folders willen maar wel ons weekblad, deze moeten ophalen bij een afhaalpunt. Ik zou graag de verspreiding met u willen bespreken. Hoe moeten we dat in de toekomst in Gouda e.o. gaan doen? Hoe kunnen we die betaalbaar houden? Zou de gemeente een rol kunnen spelen in de verspreiding van uw lokale weekblad? Heeft u een goed idee of een mening? Mail ze naar me.

Digitaal
Meest voor de hand liggend is wellicht overschakelen naar een volledige digitaal tijdschrift. Immers alles wordt digitaal. Ik moet zeggen, het lezen van deGouda op mijn tablet in Bali was een feestje. De kleuren van de pagina’s en vormgeving kwamen veel beter tot hun recht dan op het hoge kwaliteit extra witte papier waarop we deGouda elke week afdrukken. Nadeel van digitaal? U moet zelf het initiatief nemen om naar ons weekblad te gaan. Bij brievenbusbezorging ligt hij automatisch op de mat. Ook bij inwoners die niet zo’n band hebben met Gouda. Ook zij worden geprikkeld door onze mooie foto op de voorpagina en gaan daarna toch even kijken. Zo leren we onbewust steeds een beetje meer over elkaar. Zo bouwen en onderhouden we met elkaar een Goudse gemeenschap of community. Die doelstelling willen we behouden.

Oh jee, ik ben al weer helemaal met mijn gedachten in Gouda. Een teken dat het tijd wordt om terug te keren naar huis. Ik begrijp dat jullie bijna konden schaatsen? Dat is dan effe 30 graden verschil met deze prachtige inspirerende plek aan de andere kant van de wereld. Met ook hier hele behulpzame en aardige mensen. Iedereen op Bali bedankt voor de gastvrijheid! Sampai jumpa.

Mailadres: garro@degouda.nl

Tagged with:

Related Articles