Weekblad deGouda Archief

Goudse Hout kampt met essentaksterfte

Gouda – De aanpak van essentaksterfte in de Goudse Hout roept vragen op: bomen zijn ziek en worden gekapt, maar wat betekent dat, waar en wanneer gebeurt het en voor wie is het relevant? Staatsbosbeheer organiseerde namens Groenalliantie Midden-Holland, de eigenaar van het gebied, een inloopavond. Kees Kool van Staatsbosbeheer vertelt.

Wat?
Essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waarvan bomen niet meer herstellen. “Het is een landelijk en Europees probleem. De schimmel verplaatst zich door de wind en heeft ook de Goudse Hout aangetast. Het gevolg is dat dode takken uitvallen – ofwel in watergangen, of op woningen, of op wandelpaden – en de boom zelf gaat op een gegeven moment ook dood.” Inmiddels is 90 procent van de essen in Nederland aangetast.

Door de ziekte verzwakken de bomen. Vallende taken of omvallende bomen zijn gevaarlijk voor recreanten. De risicobomen in het gebied die gevaar leveren, langs wandel- en fietspaden, moeten als eerste worden weggehaald. “We willen het gebied toch aantrekkelijk en veilig houden. Op een gegeven moment is het niet meer veilig om recreanten toe te laten omdat er constant dode takken naar beneden vallen. Het is jammer dat het gebeurt, maar we hebben geen keus.”

Waar?
In de Goudse Hout is een aantal aangetaste vakken (zie kaart). Het betekent niet automatisch dat deze aangegeven bosvakken helemaal worden gekapt. “Sommige essen die zijn aangetast, laten we wel staan, want die zijn interessant voor vleermuizen en voor de specht. Als ze dan wel gevaarlijk staan naast een pad, monitoren we dat wekelijks. Er zijn ook essen die zijn gemengd zijn met andere soorten. Dat zal de bezoekers van het Goudse Hout helemaal niet zo opvallen: als ik wat dode essen weghaal, wordt dat opgevangen door de bomen die eromheen staan.” Eind mei, begin juni zijn essen voorzien van een gekleurde stip. Blauw gestipte bomen blijven staan, omdat ze gezond of ecologisch waardevol zijn. Van de wit gestipte bomen worden dode takken ver wijderd. De risicobomen langs wandelpaden zijn oranje gestipt en zullen dit najaar worden weggehaald.

Wanneer?
Kees Kool hoopt in september of oktober te starten met het kappen van de oranje gestipte essen. Wanneer precies dit najaar is afhankelijk van het weer en de terreinomstandigheden. “We hopen dat alles voor het nieuwe jaar gekapt en afgevoerd is. Daarna geven we de bodem een seizoen rust: de bodem moet herstellen van alle druk die erop komt. De huidige ‘kruidenlaag’ die alles overwoekert willen we wat terugdringen, zodat deze straks voor de nieuwe bomen veel aantrekkelijker is en de levensvatbaarheid van de nieuwe bomen toeneemt.” Nieuwe bomen planten gebeurt vanaf najaar 2019. Het duurt dan een aantal jaar tot het er weer uitziet als een bos. In de tussentijd komen wel al veel planten en struiken op, waardoor het gebied er al snel weer groen uitziet. Na vier à vijf jaar zie je al redelijk een bos terugkomen. “We gaan zogenoemd gemengd terugpoten. Dat zie ik ook als een kans: zowel voor de biodiversiteit als voor de uitstraling heeft een gemengd bos meerwaarde. We vinden het jammer dat de es weggaat, maar ik moet ook eerlijk zijn: hierna zullen onze percelen veel gevarieerder zijn. Dat er dertig jaar groeiachterstand is, blijft jammer.”

Wie?
Tijdens de werkzaamheden blijft het gebied toegankelijk. Alleen de paden waar de werkzaamheden plaatsvinden, worden tijdelijk afgesloten. Indien de paden door beschadigingen van het werkverkeer minder goed begaanbaar zijn, worden ze na afloop zo snel mogelijk hersteld. Voor de mensen die hier dagelijks komen en in de Goudse Hout recreëren, is dit relevant. “Ik hoop natuurlijk dat de mensen die dagelijks gebruik maken van de bossen zelf al aan de kale takken zien dat er wat moet gebeuren. Het lijkt nu wel herfst; de bladeren zijn er al bijna niet meer. Ik hoop dat dat voldoende draagvlak en begrip creëert bij mensen voor waarom die bomen weggaan.” Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/essentaksterfte

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android  

Related Articles