Gratis concert Blazers Ensemble in Museum Gouda
— 05-01-2015#Gouda – Op 18 januari is er in Museum Gouda een gratis concert van Het Domstad Blazers Ensemble. Het concert begint om 15.30 uur in de Gasthuiskapel (Oosthaven 9) en is gratis te bezoeken als men een geldig museumticket heeft. Het concert duurt ongeveer 1 uur.
Het ensemble is ruim 25 jaar geleden opgericht door enkele blazers uit de Utrechtse Studentenorkesten en het Nederlands Studenten Orkest. Het is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel werkend ensemble van gedreven musici; beroeps en amateurs. Dirigent is Leon Bosch.
Het ensemble heeft een basisbezetting van hobo’s, klarinetten, hoorns en fagotten, aangevuld met fluiten. Het repertoire bestrijkt zowel de muziek voor traditioneel blaasoctet, zoals de serenades van Mozart, Krommer en van Beethoven, als werken voor groter blazersensemble, zoals bijvoorbeeld Symphonietta van Willem van Otterloo en de grote serenades voor blazers van Richard Strauss. Ook muziek met strijkers, waaronder de beroemde Blazers Serenade van Antonin Dvorak, behoort tot het repertoire van het ensemble.
Het Domstad Blazers Ensemble geeft regelmatig concerten op de zondagmiddag. Het was verschillende malen te horen tijdens de jaarlijkse ‘hofjesconcerten’ in de Amsterdamse Jordaan, opende in Zeist het Mozartjaar en trad op bij verschillende festivals, zoals het Nijenhuisfestival op kasteel Nijenhuis te Heino en het zomerfestival in Goedereede. Zeer succesvol waren de kinderconcerten met Peter en de Wolf en Babar het Olifantje.
In de tijd dat Mozart leefde konden opera’s alleen worden opgevoerd bij de hoven die een dergelijke dure productie konden betalen. Aan de kleinere hoven hadden de vorsten soms een groep blazers die arrangementen van deze opera’s konden spelen. Deze groep blazers bestond vaak uit 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten en 2 hoorns (blaasoctet, de zgn. Harmoniemusik). Daar is veel muziek voor bewerkt en er zijn ook veel originele werken voor geschreven.
Het programma op 18 januari is daarvan een bloemlezing. Uit de opera die Zauberflöte worden delen gespeeld in bewerkingen van Joseph Heidenreich en Andreas Tarkmann. De Parthia in B van Pleyel is een voorbeeld van een origineel werk uit het einde van de 18e eeuw. De Figures in the Garden van Dove is een stuk van recenter datum. Het is geschreven ter herdenking van de tweehonderdste sterfdag van Mozart op het Glyndebourne Festival 1991. Dove heeft daarvoor materiaal en karakters uit Le Nozze di Figaro van Mozart gebruikt waarbij hij wel de instrumenten uit Mozart’s tijd gebruikt (natuurhoorns bijvoorbeeld) maar alles in zijn eigen idioom zet. De Fratres van Pärt is een prachtig voorbeeld van wat een moderne meester kan met het klankpallet van het moderne blaasoctet.