Zonneproject GOUDasfalt loopt op rolletjes
— 28-01-2019Gouda – Een jaarlijkse opbrengst van 112.000 kWh, opgewekt door 410 zonnepanelen. De snelle rekenaar komt daarmee op een verbluffende 1,7 Gigawatt aan groene stroom in 15 jaar. Nee, het zijn geen knullige cijfers waarmee in het zonneproject op GOUDasfalt wordt gestrooid. Lex Schrijvers, projectleider van de speciaal opgerichte ‘stichting Zon op GOUDasfalt’, glundert wanneer hij vertelt over zijn project. En dat is niet voor niets, want ook de financiering, die deze maand is georganiseerd, loopt op rolletjes. “We zijn bijna rond, nog acht obligaties”, zegt Lex na binnenkomst.
Het zonneproject is het eerste grote duurzaamheidproject dat op het voormalige Goudse asfaltterrein wordt gerealiseerd. En uiteraard waren er de nodige uitdagingen. De eerste was om plek te vinden voor de maximaal 630 zonnepanelen. Er bleken te weinig geschikte daken op het terrein voor het hele zonnepark. Uiteindelijk is daarom gekozen voor 410 stuks, waarvan het leeuwendeel een los zonnedak zullen vormen, gebouwd op keerwanden van het terrein. De overige 79 stuks worden op een stenen bijgebouw geplaatst.
Roltrap
Een andere uitdaging was het bedenken van een betaalbare constructie. Om het zonnedak betaalbaar te houden is gekozen voor hergebruikt materiaal van een roltrap. Dit is een verstevigde constructie, waardoor geen duur, zwaar staal nodig is. Dankzij een bijdrage van de leverancier kost het bovendien slechts 2000 euro. De bedoeling is dat zich een waterdicht dak vormt, voorzien van regengoten. Eronder is dan ruimte voor een andere functie, zoals een marktplaats. Op het dak wordt het regenwater opgevangen voor het groen, bijvoorbeeld van de moestuin even verderop.
GOUDasfalt krijgt bij de uitvoering de nodige steun van goedwillende ondernemers. Zo werd het dak van het stenen bijgebouw gratis door een aannemer gecontroleerd op geschiktheid. En ook de aansluiting van de panelen wordt straks voor nop door een aannemer
verzorgd. Lex is zich van deze kracht bewust: “dat is een belangrijk goed hier, dat je met zoveel mensen dit soort dingen kunt
realiseren”, zegt hij.
Prijsgarantie
Om de aanschafkosten van de zonnepanelen gedekt te krijgen is voor duurzaamheidsubsidie SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie) gekozen, in combinatie met uitgifte van obligaties. De subsidie betekent echter geen financiering vooraf, zoals particulieren gewend zijn. “De subsidie is gebaseerd op een vast bedrag per geproduceerde Kilowattuur van de zonnepanelen”, legt Lex uit. “Wat je voor de teruglevering krijgt, daar zorgt de subsidie voor dat het aangevuld wordt tot 11,5 cent per kWh”. Zo wordt het aanschafbedrag met de opbrengst van de zonne-energie terugverdiend.
Obligaties
Maar de panelen moeten wel eerst aangeschaft worden. Voor het hele project moet een slordige 123 000 euro worden opgebracht. Om dit geld op te halen zette de stichting Zon op GOUDasfalt een obligatie-uitgifte op; een soort crowdfunding, waarbij je rente krijgt uitgekeerd op basis van je bijdrage (zie kader). Deelnemers ontvangen 2% rendement per jaar en krijgen na 15 jaar hun inleg terug. Een iets lager rendement dan gebruikelijk, maar dat heeft ook te maken met het ideële doel. De zonne-energie biedt niet alleen een bijdrage aan de verduurzaming van Nederland, maar komt ook ten goede aan de stichting GOUDasfalt. Zo is er voortaan goedkope, schone energie voorhanden, waarmee allerlei nieuwe initiatieven op het terrein mogelijk worden gemaakt. Lex: “ik heb al aangekondigd, als dit project eenmaal staat, dan is het volgende project de opslag van energie”.
Maar wat nu als GOUDasfalt over vijf jaar vertrekt? “We hebben recht van opstal”, legt Lex uit. Komt er een nieuwe eigenaar, “dan moet hij dat recht van opstal overnemen”. Hij kan het bedrag ook afkopen. De obligatiehouders zijn door deze opstalconstructie in ieder geval beschermd. Het wachten is nu op het tekenen van de opstalvergunning door de gemeente, maar daarbij verwacht Lex geen problemen. “1 maart is de laatste datum waarop we een go, of no go geven aan het traject. Dan moet alles rond zijn”, zegt de projectleider.
Als alles inderdaad goed gaat kan dan het vrijwilligersleger van GOUDasfalt de handen weer laten wapperen; een half jaar lang, tot september, zo is het plan. Hierbij is alle hulp welkom, benadrukt Lex; u kunt zich melden bij de uitvoerder.
Er zijn 410 obligaties vergeven van 300 euro per stuk. Een obligatiehouder krijgt vijftien jaar lang jaarlijks 2% van het ingelegde bedrag uitgekeerd. Wordt de opbrengst onverwacht veel hoger? Dan kan het percentage worden bijgesteld. Na 15 jaar wordt het ingelegde bedrag teruggestort en ‘is de stichting 0’. Geïnteresseerden kunnen tot 31 januari intekenen; zo lang de voorraad strekt.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl