Koudste Dodenherdenking sinds 1987
— 01-05-2019Dodenherdenking verloopt mogelijk in meer dan 30 jaar niet zo koud als dit jaar. Volgens het MeteoGroup-weermodel komt de maximumtemperatuur in De Bilt op circa 10 graden te liggen. Dit was voor het laatst het geval in 1987, toen het kwik naar 10,4 graden steeg. Nog kouder was het in 1957 (10,0 graden), 1985 (8,7 graden) en 1979 (7,9 graden). Op de recordkoude Dodenherdenking in 1979 lag er in het noorden van het land zelfs 4 cm sneeuw. Ook zaterdag is naast hagel wat natte sneeuw mogelijk.
Een portie koude lucht trekt vrijdag vanaf de Noordpool naar West-Europa. In de koude lucht komen talrijke buien voor. Deze gaan niet alleen met hagel en een klap onweer gepaard, maar vooral in het noordoosten en in de hogere delen van Nederland kan ook wat natte sneeuw vallen. Tussen de buien door is ook ruimte voor felle opklaringen. Het wordt maximaal een graad of 10, maar in een bui kan de temperatuur dalen tot dichtbij het vriespunt en daalt de gevoelstemperatuur zelfs onder het vriespunt! De wind is namelijk matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en kan tijdens een bui flink aantrekken. Aan zee kan het krachtig tot soms hard waaien, windkracht 6 tot 7 en kunnen zware windstoten voorkomen.
Ook tijdens de herdenking zelf, rond 20:00 uur, kan er nog een bui overtrekken, al zullen het er een stuk minder zijn dan overdag. Een warme winterjas is aan te raden, want het is hooguit 7 graden.
Sneeuw in mei bijzonder?
In het verleden kwam het vaker tot sneeuwval in mei, dit gebeurde voor het laatst op 23 mei 2013. Toen ging het net als komende zaterdag om wat natte sneeuw. De meeste late datum waarop sneeuw is gezien was 2 juni 1975. Toen werd natte sneeuw gemeld in onder andere Huizen, Ede en Garderen. In Schotland en Engeland bleef sneeuw die dag zelfs liggen!
De meeste late datum waarop sneeuw bleef liggen in Nederland is 14 mei 1935. In De Bilt viel toen 5 cm sneeuw en het Friese Sint Annaparochie noteerde die dag zelfs een sneeuwdek van 10 cm. De koek was niet op, want drie dagen later viel natte sneeuw.
Bijzonder was de sneeuwval op Bevrijdingsdag 1957. In Vaals lag een sneeuwdek van 15 cm! Ook op 6 mei 1957 bleef sneeuw liggen, zoals op de Veluwe in Ermelo en Schaarsbergen.
Het meest recente sneeuwdek in mei viel in 1979. Op 2 mei was het nog compleet winters in ons land met in Gorredijk een sneeuwdek van 6 cm. Het werd op veel plaatsen niet warmer dan 6 graden. Twee dagen later viel in het noorden opnieuw regionaal 4 cm sneeuw. Dit is nog steeds de koudste Dodenherdenking ooit gemeten.
Bevrijdingsdag ook zo koud?
Zondag probeert een hogedrukgebied vanuit het westen invloed te krijgen op het weer in onze omgeving. Dat lijkt te lukken, want de buiigheid is al een stuk minder dan op de zaterdag. Zeker later op de dag komt de zon er geregeld bij. Toch zijn enkele buien met hagel niet uitgesloten. Ook waait er een frisse noordwestenwind, waardoor de gevoelstemperatuur de hele dag dik onder de 10 graden ligt. En sjaal en een warme winterjas zijn dus zeker geen overbodige luxe op de bevrijdingsfestivals.
Het wordt zondag met 11 of 12 graden een fractie warmer dan op zaterdag. Deze temperaturen zijn vergelijkbaar met de temperaturen op Bevrijdingsdag 2017, 2012 en 2002 en komen niet in de buurt van de kouderecords. Vorig jaar was het prachtig weer. De zon scheen uitbundig, maar liefst 14 uur! De temperatuur was aangenaam met 17 graden aan zee en 20-23 graden in het binnenland.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl