Weekblad deGouda Archief

Hoe vaak kan een bierflesje nog gebruikt worden?

In het uitgebreide onderzoek “(Afval)scheiden doet lijden” is nu de eindverwerking van het ingezamelde glas aan de beurt. Voor het afvoeren van gebruikt glas moet de burger wat meer in actie komen dan het geval is bij plastic of GFT. Je moet er altijd voor de deur uit en op weg naar de dichtbij zijnde glascontainer. Daar staan drie gapende gaten op je te wachten om je glas netjes op kleur te ontvangen. Wellicht komt de vraag bij je op: “wat levert dit nu allemaal op?”

Cyclus levert het ingezamelde glas aan de eindverwerker SUEZ
Deze naam is al eerder gevallen omdat SUEZ ook plastics (PMD) ter verwerking van Cyclus afneemt en waarover we in het vorige artikel geschreven hebben. Weliswaar op andere locaties verwerkt dit bedrijf ook glas en restafval. Over dit laatste meer in de volgende uitgave met verrassende toepassingen, die je waarschijnlijk niet zou verwachten.
Om alles over de glasverwerking te weten te komen zit ik aan tafel bij John van den Bemd, Key Accountmanager bij SUEZ, o.a. voor het segment “glas” van gemeenten. Het door Cyclus verzamelde glas wordt in het verzameldepot in Gouda opgehaald en afgeleverd bij de verwerkingsinstallatie in Antwerpen. Er zijn niet zoveel glasverwerkende bedrijven en SUEZ hoort tot de meest gespecialiseerde.

Foto: David Plas

Wat wordt er van de burger gevraagd bij het inleveren van glas?
Als burger bepaal je gelijk al de kwaliteit en de mate van hergebruik door met het volgende rekening te houden:

  • Deksels, doppen, kurken en restjes vloeistoffen (geen chemische) zijn geen bezwaar en ook is het geen probleem als er nog een heel klein restje pindakaas of jam in een potje zit. Kleine restanten in de glasverpakking mogen dus gerust de afvalbak in, zelfs als het nagellak of parfum betreft.
  • Blauw glas komt tegenwoordige vaker voor en mag bij het groene glas gevoegd worden.
  • Volle verpakkingen ziet men liever niet: een compacte inhoud zoals pindakaas is nauwelijks te verwijderen en flessen vol met vloeistof is ook niet de bedoeling.
  • Afsluitingen van metaal of aluminium worden magnetisch uit de massa gehaald. Daarvoor wordt aluminium eerst elektrostatisch geladen. Plastic doppen en kurken worden ook uit de glasscherven gehaald.
  • Van den Beemd zegt zich voor te kunnen stellen dat er twijfels zijn over bepaalde producten. Hij neemt die graag weg door te vertellen dat de volgende producten niet bij het glas maar bij het restafval horen: keramiek, steen, porselein, kristal, glazen ovenschalen en koffiekannen.

Bij twijfel of een verpakking uit glas of kunststof bestaat kun je altijd kijken of er een driehoekje met een getal er in op de verpakking is aangebracht. Is dat het geval is het zeker kunststof.

Waarom glas per kleur scheiden?
“Dat heeft alles te maken met het uiteindelijke hergebruik” zegt van den Bemd. Hoewel je als burger alleen glasbakken met drie kleurvarianten ziet, worden er uit het aangeleverde glas uiteindelijk 4 kleuren geselecteerd. Groen wordt namelijk nog verdeeld in de kleur helder groen en “dead leaf”. Een onderscheid tussen die twee kleuren groen maken wil de recycling industrie de burger niet aandoen. Het per kleur aangeleverde glas wordt gebroken en ontdaan van metaal, dat daarna bij de metaalverwerkers terecht komt. Voorts worden vloeistoffen en andere oneigenlijke materialen verwijderd. In de verwerkingsinstallatie wordt het ‘schoongemaakte’ glas gebroken tot kleinere scherven, die vervolgens geleverd worden aan producenten van glazen verpakkingen (zoals flessen en potten) of producenten van glaswol.

De verschillende kleuren scherven hebben hun eigen eindbestemming

Flint. Bijna kleurloos om transparante flessen van de maken. Sommige gebruikers zijn wel blij met een beetje tint in dat glas. Daarmee kunnen zij hun klanten aantonen dat zij meewerken aan hergebruik.
Groen. Geschikt voor echt groene flessen zoals bij een aantal biermerken het geval is.
Dead leaf. Dat is een groene kleur die veel gebruikt wordt om wijnflessen te produceren.
Amber. Een mooi woord voor bruin getint glas. Met name geschikt voor zowel bierflessen en bijvoorbeeld medicijnen potjes.

Foto: John van Bemd

Glas kan eindeloos hergebruikt worden
Dat is een mededeling van Van den Bemd, waar niet elke burger van op de hoogte zal zijn. Anders dan bij plastics, verdwijnt slechts 18% van het gebruikte glas bij het restafval, onder andere bij breuk, omdat het te gevaarlijk is om beet te pakken. Dat houdt in dat maar liefst 82% van het volume aan glas voor hergebruik beschikbaar komt via de glascontainers. Bij de verwerking, verbrijzeling en korrelproductie, blijft slechts 1% als fijne deeltjes over, waar niets mee gedaan kan worden. Glas degenereert echter niet, zodat er een eindeloze cyclus van glas is ontstaan. Zo kan je bierflesje wel honderd keer terugkomen, weliswaar niet herkenbaar, maar toch. Bovendien levert het gebruik van glasscherven bij de productie van nieuw glas een energiebesparing van 15% op. In nieuw verpakkingsglas wordt gemiddeld 60% oud glas (scherven) verwerkt. Door de hoge mate waarin glas verzameld wordt (82%: compliment burger!) en een recycling systeem met minimaal verlies, komt er steeds meer hergebruikt glas in de vorm van flessen en potten in omloop. Het gevolg is dat er elk jaar minder beroep hoeft te worden gedaan op nieuwe grondstoffen, die nodig om nieuw glas te produceren.

Is er dan helemaal niets meer te wensen?
Op die vraag antwoordt van den Bemd met het verzoek om toch ook dat laatste beetje glas, dat nu onnodig nog bij het restafval terecht komt, in de glasbak te deponeren. Past een glasverpakking niet in de glasbak of betreft het vlakglas, breng te dan naar het inzamelpunt van groot vuil.

Met glas zijn we op de goede weg
Door een goede inzet van de burger en een slimme recycling methode is glas een prima voorbeeld dat “afval scheiden doet lijden” toch de moeite waard is.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Tagged with:

Related Articles