Chris de Heij wandelt ALS de wereld uit
— 22-01-2020Het verhaal van Chris de Heij (56 jaar) uit Reeuwijk-Dorp begint in 2018. Hij valt van de trap en hij houdt er nekklachten en spiertrekkingen aan over. Vlak na de val kijkt hij het televisieprogramma De reis van je leven waar een ALS-patiënt vertelt over beginnende klachten. Toen viel bij hem het kwartje: hij had dezelfde klachten. Daarop besloot hij naar de huisarts te gaan. Na een MRI-scan van zijn nek en diverse testen in het ziekenhuis in Gouda, wordt hij doorgestuurd naar het UMC Utrecht voor een uitgebreider onderzoek. Daar constateert de neuroloog ALS: een ongeneeslijke zenuw- en spierziekte waar geen medicijn voor is.
Hij besloot direct na de diagnose om er voor te vechten en er zijn levensmotto van te maken. “Ik dacht direct: ik ga geld ophalen. Voor elk medicijnonderzoek dat er is ga ik mij inzetten. En ik ga alles uit het leven halen wat erin zit, elke dag het leven vieren”, aldus de strijdlustige Chris. Hij is erg dankbaar voor de vele mensen in het dorp die altijd voor hem klaar staan sinds hij de diagnose ALS kreeg.
De top beklimmen
Hij bedacht samen met partner Christa Verkleij na deze actie en als fanatieke wandelaars mee te doen aan de Tour du ALS van Stichting ALS Nederland, op 29 mei 2019. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt in één dag de Mont Ventoux al fietsend, hardlopend of wandelend beklommen. Het is een monstertocht van 22 kilometer. Elk jaar komen er zo’n 500 ALS-patiënten in Nederland bij en gemiddeld leven patiënten na de diagnose slechts drie jaar. Daarom is er geld nodig om deze spierziekte de wereld uit te helpen. Met deze tocht worden letterlijk stappen vooruit gezet naar het vinden van de oorzaak van ALS en uiteindelijk een medicijn. De stichting streeft per editie naar 1.500 deelnemers en dezelfde inleg per deelnemer. Dit staat symbool voor de 1.500 ALS-patiënten die Nederland momenteel telt.
Team ‘Hope against ALS’
Tijdens zijn vakantie in Ierland nam Chris op een berg een filmpje op met als doel dat als hij over 10 maanden zich nog hetzelfde zou voelen de Mont Ventoux op wilde lopen. In het filmpje riep hij op om met hem en Christa mee te lopen. Team ‘Hope against ALS’ was een feit en na terugkomst had hij al twee vrienden gesproken die mee wilden doen. Hij stuurde het filmpje rond en had al snel 15 deelnemers bij elkaar. Toen de 20 deelnemers was bereikt dacht Chris eerst aan stoppen, want hij dacht dat het onmogelijk was om het streefbedrag bij elkaar te krijgen. Niets bleek minder waar. Het ging als een speer.
Reeuwijk-Dorp massaal in actie
Inwoners van Reeuwijk-Dorp kwamen begin dit jaar letterlijk in beweging door 4 kilometer te wandelen en hardlopen door de Reeuwijkse polder tijdens de snertloop georganiseerd door voetbalvereniging RVC’33. Maar liefst 529 deelnemers haalden voor het team ‘Hope against ALS’ 5.000 euro op en de werkgever van Chris, Vergeer Holland, verdubbelde het bedrag. De eerste 10.000 euro was een feit en het begin van nog meer initiatieven.
Cheque Koffiecorner van het jaar
Chris kreeg uit handen van Van der Waay in Hazerswoude-Dorp een cheque uitgereikt van 1.000 euro. Van der Waay had met de verkiezing ‘Koffiecorner van het jaar’ van Fortune Coffee de eerste prijs in de wacht gesleept voor de mooiste koffiecorner van Nederland en ontvingen een cheque voor een zelf te kiezen regionaal goed doel. Eigenaren Miranda en Joost van der Waay overhandigden dit aan kennis Chris voor deelname aan de Tour du ALS. “Ik ben vereerd dat ik met dit soort initiatieven aandacht krijg voor deze slopende ziekte en hoop dat op een dag ALS de wereld uit is.”
De monstertocht
Uiteindelijk kreeg Chris 32 deelnemers bij elkaar om samen met hem en zijn partner de Mont Ventoux op te gaan. Ze gingen ver boven het streefbedrag heen en haalde hij met zijn team ‘Hope against ALS’ maar liefst 75.000 euro op voor Stichting ALS.
Met pijnstillers en veel doorzettingsvermogen heeft Chris de top bereikt. Het was een zware tocht vertelt hij: “We begonnen om half 9 en na vier kilometer kreeg ik al pijn in mijn knieën en heupen.” Ook de weersomstandigheden maakten het onderweg moeilijk. De top van de Mont Ventoux ging ’s middags pas open vanwege een zware storm. Na nog wat pijnstillers tegen de pijn en aanmoediging van zijn teamgenoten bereikte hij de finish na 6,5 uur. “Het was een ontzettend zware tocht, maar ik heb met zoveel aanmoediging de top bereikt. Ik ben iedereen enorm dankbaar dat ze dit voor en met mij hebben gedaan.”
Tweede editie
Hoewel de gezondheid van Chris achteruit gaat, staat de 9e editie van de Tour du ALS op 11 juni 2020 op het programma. En ook hier staat Chris weer vooraan. Hij wil samen met zijn partner Christa opnieuw meedoen in zijn strijd tegen ALS. Het streven is om een team van minimaal 25 deelnemers bij elkaar te krijgen en 37.500 euro op te halen. De eerste inzamelingsactie heeft al plaatsgevonden op oudejaarsdag met de oliebollenverkoop bij RVC’33 in Reeuwijk-Dorp. Kijk voor meer informatie op de teampagina van Chris.
You never walk alone. Een mooie afsluiter als motto van Chris.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl