Delftse studenten werken aan Goudse polder
— 31-01-2020Gouda – De Goudse raadszaal heeft vanmiddag een wat ongebruikelijke bezetting. De gemiddelde leeftijd is er gedaald naar een jaar of 20. Grote kaarten hangen aan borden aan de zijkant, voorin presenteren twee studenten hun project. 35 studenten van Hogeschool INHolland hebben nagedacht over mogelijke plannen voor polder het Veerstalblok, vlakbij Stolwijkersluis. De opdracht: het gebied een ontwikkelimpuls geven. Hopelijk leidt dat ook tot meer gebruik van de Stolwijkerschutsluis.
Deze week in deel 3 van onze serie over de gerestaureerde sluis: nieuwe ideeën.
Projectgroepen
De studenten zijn tweedejaars van de opleiding LEM (Landscape and Environment Management), van INHolland in Delft. LEM is een verzamelstudie voor onderwerpen als ruimtelijke ordening, natuurbeheer en milieukunde. Er wordt samengewerkt in zeven verschillende projectgroepen, die worden begeleid door docent Ted van der Klaauw.
Ted werkt weliswaar in Delft, maar is kind aan huis in Gouda doordat hij hier ooit heeft gewerkt. In de 11 jaar tijd dat hij nu docent is heeft hij hier een ongekende hoeveelheid projecten gedaan: “In de polder Bloemendaal, bij Middenwillens, twee keer in Bodegraven en op het Koudasfalt terrein”, somt hij op. Saillant detail: de ideeën die zijn studenten in 2015 opperden voor het voormalige asfaltterrein hebben verdomd veel weg van het huidige GOUDasfalt.
Twee scenario’s
Op verzoek van het Gouds Watergilde namen de studenten van INHolland nu de polder het Veerstalblok onder handen. Voor de duidelijkheid: in ideeën, op papier. Ted: “Er is gewerkt met twee scenario’s, de ene richt zich meer naar de stad, de andere meer naar de Krimpenerwaard. Ze mogen kiezen, maar ook beide combineren”. Hoe dan ook, verzekert hij: “in beide gevallen blijft het gebied groen”. Dat moet ook wel want de polders, die gedeeltelijk worden beheerd door Zuid-Hollands Landschap, zijn onderdeel van het NNN, het Natuurnetwerk Nederland. Dit is een groene zone die moet helpen om de natuur krachtiger en robuuster te maken.
Presentaties
Hoe de ontwikkelimpuls er in de praktijk vorm zou kunnen krijgen was te zien bij de presentaties van vanmiddag. Onder toeziend oog van een flinke delegatie van het Gouds Watergilde, leden van GOUDasfalt en wethouder Rogier Tetteroo (Ruimtelijke Ordening), werden de zeven plannen gepresenteerd. Waterrecreatie is troef: zoals varen met de kano of sloep, een passantenhaven en een recreatieplas met een strand. Maar er is ook ruimte voor andere activiteiten zoals fietsen en wandelen en natuurlijk voor natuur. De ideeën zijn bij vlagen zeer origineel, zoals het waterdoolhof speciaal voor kano’s en andere keren erg uitdagend, in het geval van de kartbaan op de plek van de huidige waterzuivering.
Stolwijkerschutsluis
Na elke groep was er tijd voor de aanwezigen om vragen te stellen. Wanneer de zeven groepen zijn geweest krijgt wethouder Tetteroo de microfoon om zijn kijk te geven op de ideeën. Hij doet dat met een glimlach en zo verlaat de wethouder even later ook de zaal. Zo ook Ted van der Klaauw; hij op zijn beurt denkt al enthousiast na over een volgende project in onze stad. Bij het Watergilde wordt intussen gedroomd over nieuwe gebruikers voor de Stolwijkerschutsluis. Want de sluis is weliswaar schitterend gerestaureerd, maar hij staat er niet voor de sier. Of de Delftse ideeën in de praktijk worden gebracht ligt vooral aan de eigenaars van de grond en/of overheden. Als het aan deze studenten lag was het wel duidelijk: laat die Goudse recreanten maar komen.