Reportage: ‘laatste dag’ voor Voedselbank Gouda
— 20-03-2020Half negen, een groepje van acht vrijwilligers staat aardappelen te verpakken in plastic tasjes. Dit is een groot deel van de selecte groep die overbleef na de Corona update die het bestuur begin deze week afgaf. Deze voedselbank deelde gistermiddag nog eenmaal de ongeveer 200 wekelijkse pakketten uit en sluit dan de tent, voorlopig. Los van het gebrek aan werkkracht dat is ontstaan vormt het uitdelen een te groot risico voor de vrijwilligers. Het leidt tot onzekerheid bij de cliënten: “Jullie zijn over twee weken weer open?”
Ouder dan 70
Ik (ondergetekende) kreeg het bericht maandag binnen, omdat ik er vrijwel iedere donderdagmorgen help en besloot me voor de hele dag aan te melden. Blij dat ik me nuttig kon maken in tijden van een leeglopende agenda en crisis. Voor andere vrijwilligers rolde het muntje soms de andere kant op. Zo werd mensen ouder dan 70 aangeraden om niet te komen en moesten mensen die zich niet goed voelden ook thuis blijven. Alleen tachtiger, en coördinator Gerrit kwam enige tijd om dingen in goede banen te leiden. Dat geeft de aderlating van die regel wel aan: de voedselbank drijft voor een groot deel op gepensioneerde vrijwilligers. Vandaag is de hoeveelheid werkkracht erdoor gehalveerd.
Artikel gaat door na de foto
Ook de werkvloer ziet er bij binnenkomst totaal anders uit dan normaal. Het gebruikelijke systeem is ingeruild voor een speciale opstelling: spullen worden uitgedeeld vanaf pallets die in u-vorm in de ruimte staan opgesteld, met een tussenruimte van een dikke meter. Vrijwilligers blijven erachter staan, zodat er 1,5 meter afstand blijft tot de cliënten, die voorlangs lopen. Cliënten moeten zelf de spullen in hun tassen laden.
Improvisatie
De organisatie heeft vandaag een hoog improvisatiegehalte, wat soms merkbaar stress met zich meebrengt. Uiteindelijk komt dankzij een aantal door de wol geverfde coördinatoren alles op de plek waar het zijn moet. Ja, de man van het oud papier wordt gemist, wat is af te zien aan de onregelmatige berg karton die op de rolcontainer ligt. En ja, er worden weleens verschillende orders uitgedeeld. Maar iedereen blijkt flexibel genoeg om daar de dag niet door te laten verpesten.
Intussen zijn de medewerkers zich bewust van de risico’s van het Corona-virus en nemen ze waar mogelijk maatregelen. Zo wordt er in de loods koffie gedronken, in plaats van boven in de kantine, dicht op elkaar aan tafeltjes. Er is een handen-schudverbod en mensen wordt opgeroepen de handen te wassen en handschoenen te dragen. Ook is afstand houden het devies, al zal dat bij het uitdelen niet altijd meevallen.
Rij groeit
De Voedselbank heeft de opening vandaag naar voren verlegd, van half 2 ‘s middags naar 11 uur ’s ochtends. Zo hoopt ze het aantal cliënten voor de deur te spreiden. Al voor 11 uur staat de eerste groep mensen voor de deur. De tweede golf volgt om half 2, om de tijd die de cliënten gewend zijn.
Even is er een heikel moment, want er wordt slecht doorgelopen de hal in en de rij rijst de pan uit. De leiding wordt wat nerveus: “Mevrouw moet doorlopen, de rij moet weg”, roept een medewerker tegen de ander. Vijf minuten na de ingreep is de doorstroming hersteld. Snel de mensen langs de pallets, door de hal leiden; langs de frisdrank, de uien en crackers, de appels en sinaasappels, het vlees, de vis en de andere producten weer naar buiten. Het belangrijkste contactmoment is het uitleggen hoeveel een client mag pakken. En natuurlijk in de gesprekjes die worden aangeknoopt. Bovendien zijn er de mensen die het zelf niet kunnen, bijvoorbeeld vanwege artrose, die je toch even helpt.
Vier uur
“Pak wat je nodig hebt”, is mijn boodschap aan de cliënten, die hierop meestal bescheiden hun tas vullen. Punt is, we weten niet wanneer we weer open gaan en dus breekt een onzekere tijd aan. “Jullie gaan over twee weken weer open toch?”, vraagt een van hen. We kunnen ze niets beloven.
Als de klok kwart voor vier aantikt droogt de stroom cliënten op en begint het opruimen. Nog even vegen, en die ene mevrouw helpen die 1 minuut voor vier binnen stapt, en dan kan het slot op de deur. Het valt te hopen dat iedereen ondanks het vele contact van vandaag gezond blijft. En dat de zaak snel weer open kan natuurlijk, want als een ding vandaag duidelijk is geworden, dan is het wel dat vrijwilligerswerk alles behalve vrijblijvend is.
Tekst & foto’s: Peter Riphagen
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl