Weekblad deGouda Archief

Het corona virus maakt ook slachtoffers bij het thuiswerken

Gouda – Nog niet zo lang geleden noemde men thuiswerken, ook wel telewerken genoemd, een logische ontwikkeling voortkomend uit Het Nieuwe Werken. Vóór de corona crisis waren er heel andere argumenten om thuis te werken. Daarbij werd te beperkte kantoorruimte genoemd, te lange reistijden, meer flexibiliteit in het werkproces en gezinssituaties. Thuiswerken werd al behoorlijk in praktijk gebracht. Zo werkte ongeveer 10 procent van alle medewerkers met een job die thuiswerken toeliet, aan de eettafel of met een laptop op schoot.

Sinds we corona kennen is van vrijwilligheid nog maar weinig sprake
Door de inmiddels aanvaardde uitdrukking “anderhalve meter economie”, werkt al meer dan 25 procent thuis en met de laatste persconferentie van de minister president, moeten we met deze werkwijze voorlopig door blijven gaan. Thuiswerkers en hun medebewoners komen hierdoor met grote regelmaat in beeld. Is het geen Nieuwsuur, dan is het wel een online reportage of een aantal youtube filmpjes. Motivatie: iedereen laten meesmullen van de thuissituatie, de kat die over het toetsenbord tippelt, een kind dat stampvoetend de trap op loopt tot de blije koerier die nu altijd iemand thuis aantreft.

Thuis telewerken en corona gedwongen thuiswerken hebben één ding gemeen
Het thuiswerk blijkt in de meest vreemde lichaamshoudingen verricht te worden. Wie je het ook vraagt (per telefoon want ook wij mogen zo min mogelijk op pad) de werkplek is in de meeste gevallen niet meer en niet minder dan een martelwerktuig. Zowel kleine als grote kantoren zijn tegenwoordig voorzien van ergonomisch meubilair. Op z’n minst via een behoorlijke, naar het lichaam instelbare bureaustoel. We hebben enkele kleinere en grote kantoren gebeld over dit onderwerp. Zij erkennen dat de werkgever zijn thuiswerkers er op attent moeten maken dat zij met gelijkwaardig meubilair aan dat op kantoor dienen te werken. Maar dat is het dan. Wel heeft of krijgt elke thuiswerker de laptop en mobiel van de zaak mee of worden deze communicatiemiddelen extra aangeschaft.

Vóór corola werkte bijna niemand alle dagen thuis, maar nu dus wel
Daarbij hebben we het dus niet meer over 10 procent van de werkenden maar over inmiddels een percentage dat tussen de 25 en 30 procent ligt. En echt niet allemaal vrijwillig. Maar kom op, we doen het voor het goede doel met in het achterhoofd de wens om deze situatie zo snel mogelijk weer achter ons te laten. De eerste tekenen van slijtage (als je dat tenminste zo wilt noemen) dienen zich al aan. Wat wil je anders als je laptop op een te hoge tafel staat en de eetkamerstoel ontworpen is om het eten comfortabel naar binnen te schuiven? Dan heb je nog het rekken en strekken naar papier dat je mee naar huis moest nemen en dat nu verspreid rond je eettafelstoel ligt. Niet alles is immers digitaal. O ja, word je ook nog eens omringd door schoolgaande kinderen, die of online les krijgen of gewoon het bloed onder je nagels aan het weg peuteren zijn. Samenvattend blijkt dat de thuiswerkvoorziening in veel gevallen allesbehalve acceptabel is. En denk maar niet dat de Arbodienst het in z’n hoofd haalt om juist nu je thuiswerksituaties te komen controleren, als ze dat al van plan waren.

Er is dus een serieus probleem
Maar alle gekheid op een stokje, we hebben het hier over een serieus probleem ook en misschien vooral, als we kijken naar het sterk stijgend lichamelijke klachten van thuiswerkers. Hierover komen steeds meer berichten naar buiten. Daarmee gaat hij of zij nu niet zo snel mee naar de huisarts. Daar zijn alleen corona en noodgevallen aan de orde. Je zou als lichamelijk gesloopt persoon aan de fysiotherapeut kunnen denken, maar helaas is fysiek contact al helemaal uit den boze. Zelfs een comfortabele kappersstoel kan je body niet voor een half uur verlichting geven, want bij de kapper kun je ook al niet terecht. Blijft over het devies van de ministerraad waar zij, helemaal tegen de gewoonte in, maar twee woorden voor nodig hebben: “Hou vol!” Dus bij het thuiswerken toch maar aandacht gaan schenken aan de lichaamshouding en op zoek naar wat beter passend meubilair. Anders loop je misschien aan het eind van de corona crisis in de ziektewet.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Related Articles