Weekblad deGouda Archief

Hoe de corona-stilte rond verpleeghuizen Gouda werd doorbroken

De koppen liegen er niet om: ‘Helft dementerenden verpleeghuis Rotterdam overleden’ (RTL Nieuws). ‘Aantal doden in Rotterdamse verpleeghuizen bijna verdubbeld’ (RTV Rijnmond). Opmerkelijk genoeg heerste in Gouda tot nog toe een volmaakte stilte rond de situatie in de verpleeghuizen; tot afgelopen vrijdag.

Toen maakte deze krant bekend dat in verpleeghuis Savelberg negen van de twintig bewoners van een dementie-afdeling zijn overleden aan het coronavirus. Zorgpartners Midden-Holland,  verantwoordelijk voor de verpleeghuizen, bracht deze informatie tot nog toe niet naar buiten. Ook niet voor familie van andere bewoners. Een van deze familieleden vertelde hoe dit de onzekerheid en angst voedt over de veiligheid binnen de deuren van het verpleeghuis. Deze reconstructie is mogelijk dankzij informatie van dit contact. Om de anonimiteit te waarborgen wordt diens naaste, die in de Savelberg woont, ‘bewoner’ genoemd

Transparant
Een stapel brieven ligt op het bureau, brieven die familie van bewoners via de e-mail krijgen toegestuurd. Al vanaf 3 maart wordt gemeld welke voorzorgsmaatregelen het verpleeghuis neemt om besmetting te voorkomen. Op 18 maart wordt familie op de hoogte gebracht van de eerste coronabesmetting bij de Savelberg, op afdeling 2. De afdeling wordt volgens protocol gesloten, schrijft men. Er is zelfs een specialist ouderengeneeskunde gevraagd om contact te zoeken met familie om de situatie telefonisch toe te lichten. Tot zover lijkt alles transparant.

Gesloten voor bezoek
19 maart verandert de situatie intern: alle verpleeghuizen van Zorgpartners Midden-Holland worden gesloten voor bezoek. Voor informatie van binnen de muren is familie nu afhankelijk van (beeld)bellen met de naaste, bellen en mailen met het verpleeghuis. Al snel loopt het aantal besmettingen bij de Savelberg op. Vooral afdeling 5, waar bewoners wonen met dementie, wordt getroffen. Eerst wordt geprobeerd om met een slimme kamerwisseling het virus in te dammen. Wanneer dit niet lukt wordt van afdeling 5 een covid-afdeling gemaakt, hiervan krijgt familie op 30 maart bericht. Op 2 april volgt een e-mail met de mededeling dat op veel afdelingen inmiddels corona heerst en welke maatregelen er worden getroffen: isolatie op de kamer, isolatie op de woongroep en het informeren van familie bij besmetting.

Covid-afdeling
Familie wordt dus uitgebreid geïnformeerd. Toch werd pas bij telefonische vragen aan het personeel duidelijk hoeveel sterfgevallen er waren op de afdeling van bewoner: eerst vijf sterfgevallen, vijf dagen later negen. Covid-afdeling 5 krijgt bovendien bewoners toebedeeld met ziekteverschijnselen, die niet kunnen worden geïsoleerd op de eigen afdeling. Dit blijkt uit een brief van 10 april, waarin overigens met geen woord gerept wordt over de sterfgevallen.

Intussen woont de ‘gezonde’ naaste van ons contact nog gewoon op de afdeling. Het personeel geeft daarbij aan hoe lastig het is de bewoner te isoleren op de kamer; de ruimte is klein en de bewoner begrijpt de reden eenvoudigweg niet. Douches en toiletten zijn bovendien gedeeld en bevinden zich buiten de kamer. Het is voor ons contact heel onzeker hoe veilig of onveilig de situatie is.

Gegevens delen
En niet alleen voor familie is de communicatie incompleet. Naar buiten toe heerst zelfs radiostilte. Dat dit anders kan is te zien in Rotterdam, waar de verpleeghuizen wekelijks via brancheorganisatie ConForte de sterftecijfers naar buiten brengen. Stefan Bol van de Rotterdamse Lelie zorggroep: “In principe werken we binnen Rotterdam altijd al samen, als ConForte partners. We hebben gezegd: laten we samen de gegevens delen zodat mensen weten wat zich afspeelt, de samenleving ervan op de hoogte stellen”.

Zo kon het dat RTV Rijnmond al op 9 april schreef dat ruim vijftig coronadoden te betreuren waren in Rotterdam. En dat dit aantal op 15 april bijna was verdubbeld, naar 97 sterfgevallen. Dit alles in een stad slechts 20 kilometer bij ons vandaan.

In huis nemen
Familie van bewoners begrijpen overigens goed hoe moeilijk de situatie in de verpleeghuizen is. Ook ons contact wil verplegers niet voor het hoofd stoten, maar dat maakt de bezorgdheid er niet minder op. Een andere lezer in een reactie op onze onthulling: ´… Wij nemen aan dat het personeel van Zorgpartners er alles aan doet om het onder controle te krijgen, maar wij hebben zo onze bedenkingen’.

Niet iedereen blijft daarop lijdzaam toezien. In het NOS-journaal van 18 april was Inge Rathje te zien, die haar demente moeder uit het verpleeghuis ophaalde en in huis nam. Ook ons contact zegt een veiliger plek voor bewoner te overwegen , maar niet voordat die een goede inschatting kan maken van de veiligheid. En daarvoor lijkt meer openheid de enige weg.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Related Articles