Weekblad deGouda Archief

Champagneflessen sabreren bij Goudse Business Club

#Gouda – Dinsdagavond hield De Goudse Business Club haar jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst. Als locatie was het oude stadhuis op de Markt gekozen. Ruim honderd leden kwamen naar deze bijeenkomst waar zij rond 18.15 uur welkom werden geheten door de verhuurder van het stadhuis, de Teka Groep. Na de toost op het nieuwe jaar door voorzitter Annamarie Hagoort konden de leden het gebouw en alle veranderingen bekijken. Daarna ging de avond verder in de gerestylde Burgerhal. Daar konden leden onder leiding van officier sabreur Daam Scharloo een fles champagne sabreren. Het woord sabreren is afgeleid van het Franse woord Sabre (sabel). Bij het sabreren wordt met een Champagnesabel de kurk (en het bovenste deel) van de Champagnefles afgeslagen. De kurk vliegt dan met een snelheid van 230 km per uur van de fles en kan tot 75 meter weg vliegen (normaliter niet meer dan 10-20 meter). Ook burgemeester Milo Schoenmaker en wethouder Hans van den Akker, die op uitnodiging aanwezig waren, waagden zich met succes aan deze kunst. Zij werden na afloop met het zwaard tot sabreur geslagen. De clubavond duurde tot 21.30 uur.

Related Articles