Test: Funderingslabels in Gouda zeer onnauwkeurig
— 20-10-2020Gouda – Gisteravond berichtte het programma ´de Monitor´ (KRO-NCRV) over het nieuwe funderingslabel. Dit label is geïntroduceerd door funderingsexpert KCAF en moet taxateurs gaan helpen de funderingsrisico’s van koophuizen in te schatten. Wat blijkt; de inschatting van het label zit er soms mijlenver naast. Dit kan gevolgen hebben voor de prijs van je huis. Wij surften digitaal naar de Vogelbuurt en namen de proef op de som.
Waar gaat het om?
Het KCAF schat dat zo’n 400 000 woningen in Nederland risico lopen op een slechte fundering. Om kopers van woningen van een correcte taxatie te kunnen voorzien introduceert de stichting nu de online applicatie Fundermaps. De app gebruikt een combinatie van analyses: droogstand, ontwateringsdiepte (risico op optrekkend vocht), negatieve kleef, palenpest, pandzakking (met behulp van satallietdata), de risicokaart en herstelkosten komen aan bod.
Door deze gegevens te combineren komt de applicatie tot een label, variërend van A, wat heel goed is, tot E, de slechtste categorie. Als het label bijv. D of E is geeft hij ook het type paalfundering weer, plus een schatting van de droogstand van palen. Deze is gekoppeld aan de hoogte van het grondwaterpeil. Ook rolt er een schatting uit van eventuele herstelkosten bij een kapotte fundering.
Proef op de som
Wij nemen de proef op de som en gaan digitaal de Vogelbuurt in. Als we de Karekietstraat opzoeken geeft de applicatie een label D; een verhoogd funderingsrisico. De grondwaterstand schijnt 0,47m onder het hoogste funderingshout te staan, een onwaarschijnlijk getal, omdat een halve meter enorm veel is in deze context. Dat wordt nog erger wanneer we naar het Vogelplein kijken. In sommige delen van de straat geeft de app een grondwaterstand van 0,73m onder het hoogste funderingshout weer.
Handmatige metingen
We leggen deze schatting naast eerdere handmatige metingen, die op precies dezelfde locatie aan het Vogelplein zijn gedaan. De funderingspalen beginnen voor de gekozen rij huizen op -2,76m NAP (dus onder NAP). Het peil wees bij de meting -2,46m NAP (2019) aan, wat betekent dat de koppen van de palen nog 30cm onder water staan. Voor een actueel vergelijk kijken we ook nog op de grondwaterpagina van de gemeente. Deze geeft aan dat het meetpunt vlak bij de gekozen locatie een verloop van max. 40cm kent.
Taxatiewaarde
Tussen de schatting, van -0,79 en de werkelijkheid, van (in 2019) +30cm zit dus een gapend gat van 1,1m verschil. En dat terwijl het label wel zijn weerslag heeft op de taxatiewaarde van het huis. Volgens de app zijn de herstelkosten voor het Vogelplein namelijk een slordige €48.200,-. Trekt u dat bedrag even af van de verkoopprijs? Verschillende bewoners in de wijk hebben naar verluid bezwaar tegen de berekening gemaakt.
Vanaf juli 2021 is de applicatie beschikbaar voor taxateurs. Het is tot januari 2021 vrij in te zien door particulieren en blijft daarna voorbehouden aan experts. Zelf een kijkje nemen? Dat kan hier: https://funderingsrisico.fundermaps.com/
Het KCAF was niet bereikbaar voor commentaar.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl