
Vrijwilligerswerk: Golda
— 05-02-2021Wie door de achtertuin van Museumgouda het verenigingsgebouw van Golda binnenkomt, wordt omsloten door verhalen. De foto’s aan de muren, de historische boeken en in de werkplaats spulletjes van recente opgravingen. Tegeltjes uit de 17e eeuw worden weer bij elkaar gezocht en gelijmd. In een ladekast liggen op volgorde allerlei diersoorten gerangschikt; paarden en koeien bij elkaar, kattenbotten, hondenbotten. Secretaris Marcel van Dasselaar laat een paardenkaak zien, die plat is aan de onderkant. De kaak is gebruikt als kinderslee; dat vind je terug op de oude winterschilderijen.
Golda is de archeologische vereniging van Gouda. De vrijwilligers helpen al ruim vijftig jaar met opgravingen. Bij het voormalige Thalia theater bijvoorbeeld, aan de kop van de Kleiweg, waar vroeger een molen heeft gestaan. Marcel: “Dat lag dan vrij, in het weekend mocht er een paar weken gegraven worden”. Tegenwoordig wordt de vereniging bij grote opgravingen nog steeds vaak betrokken, al gaat dat nu in samenwerking met een archeologisch bureau. Ook wordt Golda vaak gebeld bij projecten van particulieren. Als de riolering van een binnenstadwoning wordt vervangen bijvoorbeeld, wordt er nog weleens wat gevonden.
Kloosters
Bijzonder is de schat aan materialen die de vrijwilligers opgroeven van voormalige kloosters. Bij de Nieuwe Marktpassage bijvoorbeeld, of van het Clarissenklooster, dat onder het voormalige Kazernegebouw werd gevonden. En er is dan meer te doen dan alleen graafwerk, vertellen Marcel en voorzitter Hans Verwey. Het materiaal moet ook worden verwerkt, door een restaurateur. Die zijn maar mondjesmaat voorhanden en worden hier warm verwelkomd.
Specialisten
En zo zijn er nog veel meer taken: “Iedere vrijwilliger ontwikkelt door de jaren wel een specialiteit”, zegt Hans. Zo is er een fotograaf betrokken en wordt er bijvoorbeeld archiefwerk gedaan, door specialisten in oud schrift. Ook is er een clubje mensen die alles weten van Goudse pijpen en zijn er specialisten in materialen, zoals aardewerk, leer en hout. En daarbij is alle ruimte voor moderne technieken. Hans laat een nieuwe app zien, waarop je met je smartphone de vroegere situatie van rivier de Oude Rijn kunt swipen naar de nieuwe situatie. Ook voor Golda zijn jonge vrijwilligers met dit soort techniek aan het werk.
Toekomst
Of er nog wensen zijn voor volgend jaar, als alles weer gaat draaien? “De opgraving van de Statensluis”, zegt Marcel. Deze voorganger van de Mallegatsluis ligt bij het Schipperswachtlokaal nog altijd onder de aarde. Verder ligt er nog veel materiaal uit oudere opgravingen, van 1990 en ouder, dat vraagt om te worden uitgewerkt. Werk genoeg dus bij Golda. Eigenlijk is er voor vrijwilligers altijd wel wat te doen, als je maar belangstelling hebt voor geschiedenis, aldus Hans. Zo gauw het hek van het museum weer opent, staat op de maandagavond de deur van Golda weer open voor vrijwilligers.
Naam organisatie: Archeologische vereniging Golda
Oprichting: 1969
Aantal vrijwilligers: ca. 60
Vrijwilligerstaken: o.a. opgraven, restaurateurs, acrhiefwerk, specialisten in diverse materalen, ICT taken
Interesse? Neem contact op met Marcel van Dasselaar: marcellonl@yahoo.com
Of kijk op de website: http://golda.jaapbuis.nl/welkom.html