Frisse neus wandeling met ballen in Gouda
— 12-02-2021Gouda – In 2022 heeft Gouda 750 jaar stadsrechten. De Goudse binnenstad is dan ook een brok historie die nog mooier tot z’n recht komt in het winterse weer. Ontdek de stad van kaas, stroopwafels en bier met een mooie winterwandeling langs de monumentale gebouwen. En maak van een dagje Gouda een weekend met een verblijf in een van de knusse B&B’s. Vijf uit- en thuistips voor winters Gouda.
Stadhuis en de Sint-Janskerk in de winterzon
De complete binnenstad van Gouda met de monumentale gebouwen uit de Middeleeuwen en de grachten zijn beschermd stadsgezicht. Het Stadhuis op de Markt, de Goudse Waag waar vroeger de kazen werden gewogen, en de Sint-Janskerk zijn beeldbepalend. De kerk is overdag prachtig, maar ook ’s avonds tijdens de Goudse Glazen Uitgelicht waarbij de 72 ramen van binnenuit worden verlicht. Normaalgesproken is dit tot begin januari, maar door de coronacrisis en met de sneeuwval, is dit verlengd. Beleef hier de Goudse Winter
Historische frisse neus-wandeling met ballen
Wandel eens langs de Goudse grachten om historische havenverhalen te ontdekken die achter grachtenpanden schuilen en bij de vele sluizen horen. Zonder water en de scheepvaart was Gouda niet zoals het nu is. Toen graaf Floris V op 19 juli 1272 aan Gouda stadsrechten verleende, was een van de belangrijkste privileges de vrijstelling van tolgeld voor eigen schepen en goederen.
Pauzeer tijdens je Gouda-tour bij het nieuwe Keck. tegenover station Gouda en probeer de koffie to go. Of ga naar de Winterballenbar van IJsselhuis Museumhavencafé bij de Museumhaven voor bitterballen en zopie. Een andere, superleuke optie is de Stadswandeling0182 met corona-proof wandelroutes langs Goudse highlights en de mooiste Goudse horecazaken. Bekijk hier alle winterse wandelingen.
De pest in dat je thuiszit? Wandel online door Gouda
Nu de gidsen van het Goudse Gidsen Gilde niet op pad kunnen, zijn er online wandelingen door de stad. Zo neemt Evalien de Haan je vanuit je huis mee langs de geschiedenis van ziektes en epidemieën. Hoe verging het de stad in de Middeleeuwen met de pest en andere ellende? Leer alles over dit nu brandend actuele thema via een webinar van een uur waarvoor je € 4,95 betaalt.