Weekblad deGouda Archief

Vrijwilligerswerk: Het Taalhuis

Gouda – Als Marja de deur opendoet, valt haar kleurrijke outfit direct op. Rode trui, rode laarsjes, vlotte tred. Het is niet vreemd dat Marja, toen ze 1,5 jaar geleden met pensioen ging, al snel besloot dat ze niet thuis zou gaan zitten. Ze opende haar laptop en typte de woorden ‘vrijwilligerswerk’ en ‘taal’ in. ‘Taal interesseert me,’ legt ze uit. ‘Want taal verbindt mensen.’

Marja’s zoektocht bracht haar bij het Taalhuis in Gouda, dat gehuisvest is in de Chocoladefabriek. Elke dinsdagmiddag is Marja hier aanwezig om, samen met een andere vrijwilliger, het intakegesprek te voeren met mensen die de Nederlandse taal willen leren.

‘We proberen ons een zo goed mogelijk beeld te vormen van hun wensen en mogelijkheden,’ zegt Marja. ‘Soms is dat een uitdaging. Als men geen Nederlands maar ook geen Engels spreekt, komen onze handen en voeten eraan te pas. Gelukkig hebben de mensen die nauwelijks Nederlands of Engels spreken meestal een begeleider of familielid bij zich, die als tolk kan fungeren. We komen er altijd wel uit.’ In haar werkzame leven was Marja onder andere medewerker op de klantenservice van Oasen. De kwaliteiten die ze daar inzette, komen goed van pas bij de intakegesprekken die ze voor het Taalhuis voert.

‘Je moet vooral goed kunnen luisteren en doorvragen,’ legt Marja uit. ‘Als er jonge kinderen in het gezin zijn, stel ik voor om de Voorleesexpres langs te laten komen. Dit zijn vrijwilligers, die wekelijks thuis komen voorlezen voor de kinderen. Ik weet dat vaak het hele gezin meeluistert op die momenten, waardoor niet alleen de taalontwikkeling van de kinderen wordt gestimuleerd.’ Andere mogelijkheden en binnen het Taalhuis zijn het ontmoetingscafé, de leeskring, de themabijeenkomsten over (bijvoorbeeld) solliciteren en de computercursussen.

‘Tijdens al deze activiteiten zijn de deelnemers actief met taal bezig en verbreden ze tegelijkertijd hun sociale kring. Ons uiteindelijke doel is dat mensen zelfredzaam worden in onze samenleving.’ Hiervoor is volgens Marja, behalve het leren van de taal, ook nodig dat mensen wegwijs worden gemaakt in de digitale wereld. ‘We leren ze bijvoorbeeld hoe de digitale communicatie met verschillende instanties plaatsvindt. Onmisbaar in deze tijd.’Wat Marja steeds weer opvalt is hoe gemotiveerd en enthousiast de mensen die zich aanmelden zijn.

‘Vaak gaat het om mensen die in het land van herkomst hoogopgeleid zijn en een goede baan hadden. Dat merk je aan de snelheid waarmee ze zich de dingen eigen maken. En het is soms bijna ontroerend hoe dankbaar ze reageren als ik hen op een nieuw spoor heb gebracht. Dan willen ze het liefst morgen beginnen met de cursus die we samen hebben gekozen.’ Naast vrijwilliger voor het Taalhuis is Marja ook taalcoach bij Humanitas, waarbij je gedurende langere tijd iemand 1-op-1 helpt met het leren van de Nederlandse taal. En ze geeft als vrijwilliger fietslessen aan volwassenen bij Buurthuis De Speelwinkel. ‘Ik probeer me soms voor te stellen hoe het is om in een ander land te wonen, waar je de taal niet spreekt, de gewoontes niet kent en nergens echt bij hoort. Dan weet je waarvoor je dit doet.’


  • Naam: Marja Lubken
  • Leeftijd: 67 jaar
  • Belangrijkste taak: zorgen dat de inschrijving van mensen die aankloppen bij het Taalhuis zo goed mogelijk verloopt.
  • Waarom dit vrijwilligerswerk: Ik wil mensen graag helpen om mee te kunnen draaien in de maatschappij. Taal is hiervoor een van de belangrijkste voorwaarden.

Wil je ook vrijwilliger worden bij het Taalhuis?

Ga naar https://www.bibliotheekgouda.nl en kijk onder het kopje Taalhuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles