Steegjes zijn typerend voor oude binnensteden dus ook in Gouda
— 24-06-2021Gouda – De definitie van een steeg is: “een smalle straat in een bebouwde omgeving zonder doorgaande verkeersfunctie”. In steden met een middeleeuws stratenpatroon zijn ze nog volop aanwezig. Zo ook in Gouda.
Bij het bezoeken van een andere stad en met name in het buitenland, word je vaak geboeid door de steegjes die je daar aantreft. Ze hebben een soort aantrekkingskracht die opgeroepen wordt omdat je wellicht niet helemaal tot achterin kunt kijken. Niet goed zichtbaar maakt je extra nieuwsgierig.
Met z’n 750 jaar bestaan mag Gouda gerust tot de oude steden gerekend worden.
Dan is het niet vreemd dat er in de binnenstad een keur aan steegjes en hofjes te vinden is. Het is aardig daarbij te bedenken dat in het verleden straten, waarvan de naam eindigde met steeg of steegje, inmiddels in “straat” veranderd zijn. Het woord steeg had kennelijk een wat negatieve klank gekregen. Hoe anders is het nu met de benaming steeg of steegje. Ineens is er niks mis mee, sterker nog, het duidt op historie en wekt belangstelling op. Zo kennen we in Gouda de Vissteeg, waar in de 18e eeuw een “Hoerenhuis” was gevestigd. Bekender bij de Gouwenaars is waarschijnlijk de Stoofsteeg waar in het verre verleden een of meerdere badhuizen gevestigd waren.
De charme van een oude stad
En charme heeft Gouda, volgend jaar zelfs 750 jaar. Een binnenstad met z’n winkels, terrassen, fraaie gevels en historische gebouwen biedt dus zo veel erfgoed dat de aandacht daarvoor meer dan waard is. En als je dan toch in de stad bent, met of zonder vrienden of familie, trek er dan eens op uit om de stegen en hofjes in Gouda te bezoeken. Neem even de tijd om te kijken naar een stukje geschiedenis van Gouda, toen men zich nog niet hoefde te bekommeren om een verkeerscirculatieplan. Een goede hulp daarbij is het boekje “Ronddwalen door de Goudse Geschiedenis” met een geïllustreerde 25 steegjes wandeling, geschreven door Hans van de Water. Verkrijgbaar bij de VVV en de Goudse boekhandels.