Gemeente wil vertraging rioolvervanging inlopen
— 05-08-2021Gouda – Het is juni 2021, ruim twee jaar nadat we wethouder Hilde Niezen (GL) hebben gesproken over haar zorgenkindje, de Goudse riolering. Wat is er in de tussentijd gebeurd, wat ging goed en wat minder goed? Waar staan we op dit moment en hoe ziet de toekomst eruit? Maar ook; hoe kan het dat de gemeente Gouda ieder jaar meer rioolheffing ophaalt dan dat ze uitgeeft? De wethouder en haar afdelingshoofd openbare ruimte lichten dit toe.
2019, het jaar waarin het vorige interview plaatsvond, was het jaar dat het nieuwe GRP (Gemeentelijk Rioleringsplan) net af was. Voor de wethouder werd het ook het jaar dat het roer omging in de rioleringsprojecten. “We gingen mensen nu eens eerst goed informeren”, zegt zij. “Vooraf de communicatie doen over de funderingen”.
Wethouder Niezen: “De projecten die we gepland hebben doen we gewoon, alleen niet op het moment dat we gedacht hadden”
Vogelbuurt
De bewoners van de Vogelbuurt hebben dat geweten. Begin 2019 viel daar een brief op de mat dat zij als bewoners eerst ‘de kans kregen’ om de funderingen te laten onderzoeken. De actie werd ingegeven door het drama van de Crabethstraat, waar tijdens rioolwerkzaamheden een hele rij panden begon te verzakken. Onderzoek aanbevelen, dat leek Gouda het enige verstandige. Veel mensen waren zich er niet eens van bewust dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun fundering, vertelt het hoofd openbare ruimte: “Het hielp heel erg om die bewustwording op gang te brengen”. Voor de bewoners was het niet altijd plezierig: “Het heeft de nodige commotie gegeven”, erkent wethouder Niezen, “maar ik ben blij dat we het gedaan hebben”.
Astronomische uitgave
Dit is tevens een van de redenen voor de fikse vertraging van de werkzaamheden in de Vogelbuurt, Kort Haarlem en de Kadebuurt. In de Vogelbuurt loopt die op tot meer dan een jaar. In Kort Haarlem besloot de gemeente van de gelegenheid gebruik te maken om twee projecten samen te voegen. Hierdoor werd het projectgebied groter, maar volgens hen ook efficiënter. Het zorgde ervoor dat de rioleringsplannen voor 2020 terug op de plank konden. De geplande astronomische uitgave van 23,8 miljoen euro (2020) draaide hierdoor uit op ‘slechts’ 17,3 miljoen euro. Wat gebeurde er met de rest van het geld?
Voorzieningenpot
“De projecten die we gepland hebben doen we gewoon, alleen niet op het moment dat we gedacht hadden”, legt de wethouder uit. Het geld dat tijdelijk te veel is komt terecht in de voorzieningenpot. De voorzieningenpot moet je zien als een spaarpotje. Op het moment dat een rioleringsproject begint moet het hele bedrag in één keer beschikbaar zijn om uit te geven. Zo zorgt de voorzieningenpot ervoor dat de rioolheffing ieder jaar stabiel blijft.
Dat betekent niet, zo bezweren Niezen en haar afdelingshoofd, dat de gemeente de heffing maar standvastig hoog houdt. De gemeente kijkt tussentijds ‘tussen de oogharen door’ of de rioolheffing voor de komende jaren klopt. Daarbij kijkt zij naar de projecten die op de planning staan, en waar zij dus voor moet sparen. Ook wordt gekeken naar de overige kosten zoals onderhoud en klimaatadaptatie(aanpassingen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen).
De hoogte van de rioolheffing voor volgend jaar wordt einde van het jaar vastgesteld. Het is de gemeenteraad die hier het laatste woord in heeft. Voor 2021 verlaagde de gemeente met diens instemming de heffing met 30 euro, naar 500 euro.
Vertraging inlopen
Dit alles neemt niet weg dat de gemeente flink achterloopt met hun rioolvervanging. Zij zegt te gaan proberen om de achterstand in te lopen, door meerdere projecten tegelijk te doen. “De vraag is wel of dat ook gaat lukken”, laat het hoofd beheer en openbare ruimte al doorschemeren. Zo is er maar beperkt arbeidskracht beschikbaar, want aannemers hebben het nu eenmaal druk. Ook is de vraag of dit het slimste moment is: “Als de prijzen hoog zijn, moeten we het dan wel gaan doen?”
Aan de slag
Wat is de huidige stand van zaken? In de Vogelbuurt en Kort Haarlem loopt de aanbesteding en de gemeente verwacht dat in september de schop de grond in kan. In de Kadebuurt is men nog iets minder ver. De gemeente is daar nog op zoek naar manieren om meer groen en water te brengen in de wijk.
Verder blijft vooral de binnenstad een hoofdpijndossier. Wethouder Niezen: “In de binnenstad voldoet het nog niet. Het is een megaproject, dat doen we in kleine stukjes”. Het hoofd openbare ruimte: “De binnenstad is het lastigste omdat het vanaf de Middeleeuwen is opgebouwd. Jaarlijks doen we er 1/60ste deel”. Dit betekent dat Gouda er rond 2050 klaar moet zijn met het hele project. Gelukkig zal het een volgende keer wel stukken eenvoudiger zijn om de riolering daar te vervangen. Een geluk bij een ongeluk.