Weekblad deGouda Archief

Waarom moet de aardgasprijs eerst duurder worden?

 

Huishoudens krijgen de schrik van hun leven als ze horen of lezen over de sterk stijgende aardgasprijzen. Is er een contract dat afloopt dan wordt er bij verlenging gelijk een hogere prijs opgelegd en zonder contract wordt de portemonnee van de gebruiker gelijk al geplunderd.

De hogere gasprijs ondergraaft het systeem van prijsverhoging door de overheid
In alle wijsheid had de regering bedacht dat het stimulerend zou werken om van het aardgas af te gaan als huishoudens en overige afnemers steeds meer voor deze energiebron moeten gaan betalen. Daarvoor wordt door belastingopslag elk jaar de gasprijs kunstmatig verhoogd en dat telt cumulatief lekker aan.
En nu komt de marktwerking ineens dit overheidssyteem in de wielen rijden. Door diverse marktmechanismes schiet de prijs van aardgas als een raket omhoog. Deze verhoging, samen met die welke de regering weer in petto heeft, bezorgt de bevolking nog meer chagrijn. Voorzichtig wordt dan ook overwogen om de cumulatieve belastingverhoging wat terug te schroeven. De consument kan zich beter niet rijk rekenen. Gemiddeld is het voordeel niet meer dan 50 euro per jaar. Al met al  wordt de markt de veroorzaker en kan de overheid de handen in onschuld wassen. Voorlopig voor dit jaar tenminste.

Elektriciteit of waterstof?
Bestuurders en adviseurs die betrokken zijn bij de RES, de Regionale Energie Transitie, mogen zich alleen maar buigen over groene stroom via windmolens en zonnepanelen. Vooralsnog is groene waterstof niet in beeld bij deze club. Dit in tegenstelling tot de ontwikkelingen van waterstof als vervanger van fossiele brandstof, ook bij de Rijksoverheid. Daarbij gaat het om duurzame waterstof, dus niet verkregen met behulp van aardgas maar via schone energie zoals windmolens op zee. Zo komt er inmiddels geld voor verder onderzoek beschikbaar en wordt ook onderzocht of het huidige gasnetwerk in de toekomst voor transport van waterstof kan worden gebruikt. Op termijn kan aardgas uit de leidingen en waterstof erin. Het kan zelfs samen door het netwerk stromen.

Groene waterstof is duurder dan aardgas
Bij al deze ontwikkelingen is het goed om te realiseren dat de productie van groene waterstof duurder is dan van aardgas. De grootste veroorzakers zijn de dure electrolyzers die nodig zijn om de scheiding in water teweeg te brengen en waterstofgas vrij te maken. Alleen bij productie op grote schaal van deze apparatuur zal de prijs zakken. Eigenlijk vergelijkbaar met de prijsontwikkeling van accu’s voor elektrisch rijden.

De energie transitie gaat geld kosten
Het cumulatief geforceerd verhogen van de gasprijs door de overheid zou ten doel hebben om via de extra inkomsten subsidies voor de energietransitie naar elektriciteit te bekostigen. Dat lijkt mooi maar voor veel huishoudens is het eigenlijk een dwangmiddel zonder alternatief. Iedereen die financieel niet in staat is om de woning naar een groen systeem te transformeren wordt door een geforceerde hoge gasprijs flink in de portemonnee geraakt. Dat geldt ook voor huurders van woningen en appartementen waarvan de eigenaar geen haast maakt met de transitie.

Voor de kabinetsformatie een onverwacht cadeautje
Daar waterstof voor de consument duurder zou uitpakken wist de regering natuurlijk al langer. Het bewust verhogen van de aardgasprijs zal nog wel een tweede doel hebben. Als we over een aantal jaren zelf ervaren dat aan waterstof een hoger prijskaartje hangt, kan de dan functionerende regering zeggen dat waterstof helemaal niet duurder is dan aardgas. Hebben de marktontwikkelingen de gasprijs niet doen verhogen, dan heeft de overheid er wel voor gezorgd. Was het niet het jongensachtige koppel Samson en Nijpels dat destijds verkondigde dat de transitie
de burger niets zou hoeven te kosten? De investeringen voor de transitie zouden gelijk lopen met de besparingen. EU prominent Timmermans met Samson aan zijn zijde spreken nu in koor tot het Europese publiek: “Ja helaas het gaat jullie geld kosten”. Dat is in ieder geval eerlijk.

 

Related Articles