Hoe vieren bewoners van de zustersteden Solingen en Kongsberg, Kerstmis en oudjaar?
— 24-12-2021Gouda – Elk land heeft z’n eigen kersttradities en -vieringen. Niet ver over de grens ligt zusterstad Solingen, vooral bekend van de messenproductie. Hoe wensen de Solingers elkaar prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar? En staat Solingen wel symbool voor de kersttradities in heel Duitsland. We hebben het uitgezocht en maken je deelgenoot.
De meest voorkomende kerst- en nieuwjaarswensen in Solingen
En daarmee gelijk in heel Duitsland. Hoewel, in Beieren kent met toch wat meer religieus getinte wensen. Wat Solingen betreft, drie voorbeelden van traditioneel tot wat vrijmoediger:
- Frohe Weinachten und ein glückliches neues Jahr
- Frohe und gesegnete Feiertage
- Wir wünchen euch ein frohes Weinachtsfest und ein tolles neues Jahr
- Festliche Weinachten und einen gutes Rutsch (jaarwisseling)
Duitsers willen vaak wat hoffelijker uit de bus komen dan wij, in het meer informeler geworden Nederland, getuige deze wens op een kerstkaart:
“Wir hoffen, dass ihr ein schönes Weihnachtsfest haben werdet und das neue Jahr viele schöne Dinge bringt.
Hoe wordt Kerst en Nieuwjaar o.a. in Solingen gevierd?
Je zult het wellicht niet verwachten maar bij onze oosterburen wordt niet echt uitgebreid gegeten. Het heeft geen zin om naar gourmet- en fondueschotels te zoeken. Ze worden niet eens aangeboden. Küchen echter des temeer. Wat wij dus koeken noemen, maar dan wel in tig soorten, worden Küchen in de Conditorei gegeten of mee naar huis genomen.
24 december heeft de Heiligenabend
Dat is geen nationale feestdag maar veel mensen nemen vrij en veel winkels sluiten al om 2 uur. Worden in Nederland tegenwoordig de kerstbomen al voor sinterklaas naar binnen gesleept, de meeste huishoudens in Solingen zetten de kerstboom pas op 24 december in de kamer. Om deze dan gelijk op te tuigen. Vooraf wordt de kerststal nog gecontroleerd en zo nodig aangevuld met nieuwe figuren die op de kerstmarkten ruimschoots worden aangeboden. De maaltijd is eenvoudig op kerstavond met bijvoorbeeld salade met haring en appels. Later op de avond gaan velen naar de kerk voor de Christmette.
Hoe viert men eerste kerstdag en tweede kerstdag?
Uiterlijk rond 13.00 uur komt het middageten op tafel. Een feestelijk warme maaltijd met wild of gevogelte, rode kool en noedels als hoofdgerecht. In de middag is er in vele huizen een koffietafel en natuurlijk met taart en gebak.
Op tweede kerstdag staat familiebezoek boven aan het lijstje en wordt later op de dag de overdaad aan eten op de eerste kerstdag naar binnen gewerkt.
Silvesteravond is wat wij oudejaarsavond noemen
Die nam is afkomstig van een heilige paus die Silvester heette. Het was van oorsprong een christelijke dag om het nieuwe jaar in te luiden. In de avond eist tegenwoordig de televisie de meeste aandacht op. Vuurwerk is in Duitsland nog steeds toegestaan en daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt.
Also: ein glückliches neues Jahr!
Artikel gaat verder na de illustratie
Kongsberg, onze andere zusterstad, schenkt Gouda elk jaar een reuze kerstboom. Hoe vieren zij zelf kerstmis en oud en nieuw?
Anders dan in Duitsland begint de aanloop naar kerst in Kongsberg al in november. Daarin is deze stad geen uitzondering; heel Noorwegen is er druk mee. Meestal ligt er dan al sneeuw en in het hoge noorden zijn de dagen al kort. Eind november wordt dan met veel ceremonieel de kerstverlichting buiten ontstoken.
Vier zondagen vóór kerst wordt het zogenaamde grote aftellen begonnen.
De adventskalender met 4 adventskaarsen staat centraal. Elke zondag wordt er één kaars meer aangestoken. Dansen en zingen rond de boom is heel gebruikelijk, wat je van de nogal ingetogen Noren niet direct zou verwachten. Het is een uiting van het gevoel deel uit te maken van een gemeenschap. Er zijn veel kerstconcerten tijdens de viering van Luciadagen; op 13 december is het Sint-Luciadag.
Noren hebben minder woorden nodig voor de kerst- en nieuwjaarswens
Waar in Nederland de meest gebruikte wens uit 6 woorden bestaat kunnen de Noren het met maar vier woorden volstaan: God Jul og Godt Nyttår.
Ook in Kongsberg wordt 23 december als kleine kerstavond (lille julaften) gevierd. Dan pas wordt de kerstboom echt binnengehaald en versierd. De noren zijn nationaal bewust dus hangen er ook Noorse vlaggetjes in de boom. Chocolade koekjes en speciaal gebakken kerstkoekjes zijn favoriet. In Kongsberg begint op 24 december het echte kerstfeest
Vanaf 4 uur luiden de kerkklokken voor de eerste kerkdiensten, waarna kerstavond (julaften) begint. Daarbij gebeurt het zelfde als bij de Nederlandse pakjesavond en waarbij een kerstmaaltijd niet ontbreekt.
Eerste kerstdag is een echte familie en vrienden dag waarbij er geen gebrek aan spijzen en drank is. De Noorse vlaggetjes hangen niet alleen in de kerstboom. Beide kerstdagen gaat de Noorse vlag overal in top.
De tweede kerstdag wordt hoofdzakelijk in gezinsverband doorgebracht. De Noren doen wel veel langer met de kerstboom. Die gaat pas 13 januari de deur uit. Kongsberg viert oudjaar wat ingetogener
Er komt grandioos vuurwerk uit het gemeentehuis. Los vuurwerk is er nauwelijks. Bovendien is het meestal erg koud in die tijd van het jaar en zonder handschoenen wordt vuurwerk afsteken uiterst onaangenaam. Ze houden het in Kongsberg bij
“godt nytt år” ofwel gelukkig nieuwjaar.
Cor Sul