Het leven van de kerstboom op de Markt
— 18-01-2022Gouda – Vrijdag 7 januari is de kerstboom op de Markt weggehaald. Maar… niet zomaar weggegooid! Omdat duurzaamheid een belangrijk thema voor de gemeente Gouda is, hebben we al jarenlang een goede 3e bestemming voor de boom. Hoe ziet het leven van de boom eruit?
De boom staat soms aan de rand van een enorm bos of in een Kongsbergse tuin en moest sowieso gekapt worden, omdat hij te groot was. De eigenaren vinden het vaak een grote eer dat de boom een 2e leven krijgt in Gouda en door tienduizenden mensen wordt bewonderd. Of nóg meer: zo stond er onlangs een foto van de boom online bij National Geographic. Deze foto kreeg meer dan 200.000 views! Na het kappen ging de boom met de vaste lijnvaart naar Rotterdam en vandaar naar de Markt. De boom zet niet alleen Gouda op de kaart als middelpunt van Gouda bij Kaarslicht, maar staat ook symbool voor onze duurzame relatie met zusterstad Kongsberg. Al meer dan 65 jaar onderhouden we vriendschapsbanden.
Nadat de boom het middelpunt is geweest van het grootste evenement van Gouda en daarna nog een kleine maand voor winterse sferen en een glimlach heeft gezorgd bij tal van bewonderaars, zijn de kerstballen uit de boom gehaald en samen met de 15,000 LED-lichtjes opgeslagen om het jaar erop weer te gebruiken. Daarna is de boom in stukken gehakt en vervoerd naar Depot24 op Goudasfalt. Hier krijgt de boom een 3e leven, omdat het hout wordt verwerkt tot meubels en allerlei (gebruiks)voorwerpen. Als u het leuk vindt, kunt u zelf ook een kaarsenstandaard of iets anders kopen dat van onze boom is gemaakt. De takken worden door groenverwerkingsbedrijf Wagro gecomposteerd tot grondverbeteraar en een deel wordt verwerkt tot ophogingsgrond. Volgens Michel Klijmij – van der Laan, wethouder Duurzaamheid “is de kerstboom een mooi voorbeeld van hoe je duurzaam kan denken en doen. Het levert ook weer allerlei leuke, creatieve producten op, en wie weet ook nog een 4e of 5e leven voor de boom!”
Verduurzaming
Om verduurzaming ook in het werk van de gemeente verder door te voeren, kijken we naar verbeteringen op het gebied van de inkoop. Het Huis van de Stad is zeer energiezuinig en de energie wordt duurzaam ingekocht. Verdere CO2-uitstoot, zoals reizen en andere facilitaire zaken, worden jaarlijks gecompenseerd via de Climate Neutral Group die deze compensatie toekennen aan klimaatprojecten die anders niet gerealiseerd zouden worden. Mogelijk kan ook de reis van de boom hierin worden meegenomen.