Weekblad deGouda Archief

Actualiteit en theater komen samen in De Goudse Schouwburg

Gouda – Elk jaar zijn er zo’n 300 voorstellingen te zien in de Goudse Schouwburg. De meeste voorstellingen zijn vooral bedoeld om mensen op een creatieve manier te vermaken, maar niet allemaal. “Met theater kun je juist ook moeilijke thema’s inzichtelijk en bespreekbaar maken”, zegt Anya Tuit, hoofd marketing/communicatie. “Theater laat zien wat er leeft in onze maatschappij, welke problematiek er speelt. Het kan ons een spiegel voorhouden.” De Goudse Schouwburg wil dit dan ook graag laten zien en daarom is er aandacht in de programmering voor actueel theater. Dat is zeker geen saai, maar juist indrukwekkend theater. “Je wordt er echt ingezogen”, is de ervaring van Anya. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende van die bijzondere voorstellingen geweest en voor 2018 staan er nog meer op de planning. We bespreken er drie.

Netflix-serie in het theater
We zoomen in op een heel bijzondere voorstelling, de vijf uur durende theatermarathon ‘The Nation’ die op 7 januari in De Goudse Schouwburg staat. ‘The Nation’ is een razendsnelle theaterthriller en is te vergelijken met een Netfl ix-serie van zes afl everingen, maar dan op toneel. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. Het begint met een mysterie: de elfjarige Ismaël uit de Haagse Schilderswijk is spoorloos verdwenen. Daarna volgt een zoektocht langs alle lagen van de maatschappij, langs politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, journalisten en welzijnswerkers met ieder hun eigen belangen. Elke afl evering belicht een andere kant van de Nederlandse samenleving. De ene keer is dat vanuit de beleving van de politie. De volgende keer kijk je naar een talkshow en bekijk je de situatie door de ogen van de media. Anya: “Een zeer actueel stuk, qua thema en qua vorm. En een onderwerp dat wij graag laten zien, want het is niet alleen een spannend verhaal dat je als een misdaad tv-serie op het puntje van je stoel houdt, het is ook een verhaal over ons allemaal.” Nel Oskam, directeur van De Goudse Schouwburg, is bij de première geweest en zij vertelt: ”Ik was diep onder de indruk! Die vijf uur vliegen werkelijk voorbij. Het is alsof je thuis een superspannende tv-serie achter elkaar kijkt. Elke afl evering heeft een cliffhanger waardoor je geboeid blijft. Het is echt de theaterbeleving van het jaar.” Anya: “Wat ook bijzonder is: er spelen twee acteurs mee die in het verleden op het Jeugdtheaterhuis Gouda hebben gezeten: Vanja Rukavina en Keja Klaasje Kwestro.” The Nation – Nationale Theater 7 januari 2018 – Grote zaal – 16.00 uur.

Vanja: ‘Het schuurt voor de kijker’Hoe is het om in een marathonvoorstelling als ‘The Nation’ te spelen? “Zwaar”, reageert Vanja Rukavina, “maar ook een enorme uitdaging en heel interessant.” Vanja is één van de acteurs in ‘The Nation’ en is opgegroeid in Gouda. Theater is zijn passie. Vanja (28) begon al op het Antonius college in Gouda met toneel, onder de enthousiaste leiding van John de Heij. Daarnaast speelde hij bij het Jeugdtheaterhuis in Gouda. Op zijn zeventiende vertrok naar Maastricht om daar te gaan studeren aan de Toneelacademie. In ‘The Nation’ heeft hij een grote rol en meerdere kleinere rollen. Hij speelt een Bosnische moslim die met zijn ouders naar Nederland is gevlucht. “Ik heb een band met dat personage, want ik ben zelf in 1992 ook samen met mijn ouders naar Nederland gevlucht.” Hij vindt het niet moeilijk om een personage te spelen dat zo dicht bij hem ligt. “Hiervoor heb ik in ‘Nobody Home’ gespeeld, dat kwam nog dichterbij. Ik speelde toen mezelf: Vanja, die met zijn vader en moeder vluchtte. ‘Nobody Home’ hebben we met een aantal mensen zelf gemaakt, het was ons eigen initiatief.” Vanja Rukavina is blij met een voor stelling als ‘The Nation’. “Het is een eigentijdse voorstelling over mensen die nu in Nederland leven. Het gaat over de multiculturele samenleving. Ik draag er zelf ook aan bij dat Nederland multicultureel is. Deze voorstelling weer spiegelt de maatschappij zoals die is. Het zet mensen aan het denken, het schuurt voor de kijker, het is niet alleen maar entertainment.”

Wereldvrede
De Syriër George en de Israëliër Eran denken de sleutel te hebben gevonden om de poorten naar wereldvrede te openen. George ondernam een reis richting moederland en strandde in Lesbos waar hij elke dag honderden landgenoten aan zag spoelen in overvolle en beschadigde boten. Eran trok vol goede moed naar Den Haag en ondernam een reis die hem leidde langs beleidsmakers en wetgevers. ‘George en Eran lossen wereldvrede op’ 20 februari 2018 – Kleine zaal – 20.30 uur

Charme en verzet
‘Woiski vs. Woiski’ vertelt het levensverhaal van vader en zoon Woiski. Max sr. kwam in de jaren dertig als een van de eerste Surinamers naar Amsterdam en opende zijn eerste nachtclub. Hij en zijn zoon Max moesten zien te overleven in het witte Nederland. Een verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling, waarin kleur alles bepalend lijkt. ‘Woiski & Woiski’ 21 februari 2018 – Kleine zaal – 20.30 uur.

 

 

Wat was en nog komt
Kijken we naar het verleden dan springen voorstellingen als ‘Talent op de vlucht’, ‘Jihad, de voorstelling’ en recent nog F*ck the Police’ eruit. In ‘Talent op de vlucht’ werden de dramatische verhalen van én door negen Syrische vluchtelingen verteld. Ruim duizend leerlingen zagen ‘F*ck the Police’, een theaterstuk over etnisch profi leren en de (onbedoelde) gevolgen hiervan. En er komt nog meer!

Related Articles