Gouda – Vanaf 1988 is Christiaan Ingelse hoofdorganist in de Sint-Janskerk en sinds 1 juli 2017 stadsorganist van de gemeente Gouda. Na dertig jaar neemt hij afscheid. DeGouda spreekt hem bij het monumentale Moreau-orgel in de Sint-Janskerk.
Ingelse: “In een orgelblad zag ik een advertentie voor hoofdorganist in de Goudse Sint Jan en daar heb ik op gereageerd. Na een gesprek volgde een vergelijkend examen dat zo’n anderhalf uur duurde. Ik speelde onder meer de Prelude en Fuga in E klein van Bach, een sonate van Bach en een werk van Hugo Distler ‘Nun kommt der Heiden Heiland’. Dat waren de literatuurstukken. Er waren ook andere opdrachten. Improvisaties op liederen en psalmen en een vrije improvisatie bijvoorbeeld. Een onafhankelijke jury van vakorganisten beluisterde mijn prestaties. Ze wisten niet wie ik was, je speelde anoniem en achter een scherm. Een soort blind audition. Ze vonden me de beste en zo werd ik hoofdorganist.”
Het Moreau-orgel is gebouwd in 1732 en heeft drie klavieren met toetsen van ivoor en ebbenhout. Rond de speeltafel is goudverf gebruikt. Ondanks het feit dat vele orgelbouwers hun sporen in het Moreau-orgel hebben achtergelaten, heeft dit fraaie instrument zijn elegante, barokke, enigszins zuidelijke karakter behouden.
Ingelse: “Ik denk dat het een van de mooiste speeltafels is die ik ooit gezien heb. Met dit soort grote orgels gebeurt van alles door de eeuwen heen. Het is een orgel met een zuidelijk karakter, het heeft een slanke, heldere klank. De oorspronkelijke trompetregisters waren fel van klank. In de 19e eeuw zijn ze vervangen door orgelbouwer Witte. Er is slechts een felle trompet van Moreau overgebleven. Het is een bijzonder fraai orgel. Na dertig jaar kom ik toch nog wel eens iets tegen waarvan ik nog niet wist dat het ook kan op dit orgel. Er zijn natuurlijk oneindig veel mogelijkheden op zo’n instrument.”
Christiaan Ingelse vertel vol passie over het orgel en laat een paar korte muziekstukken horen. Zijn liefde voor het instrument is te horen in de klanken die door de kerk galmen. Voordat alle registers opengaan, beschermt hij eerst zijn oren met oordopjes.
Ingelse: “Ik had nog wel langer door willen gaan als hoofdorganist, maar ik ben inmiddels 70. De afspraak was dat ik dan zou stoppen. Het is niet zo dat ik zat uit te kijken naar het pensioen. Ik blijf natuurlijk wel orgelspelen, concerten geven en componeren. Achter de geraniums zal ik zeker niet gaan zitten.
Goudse Suite
Ingelse speelt een paar stukken uit de Goudse Suite. Hij componeerde het en het is zijn cadeau voor Gouda. Hij speelt het ook tijdens zijn afscheidsconcert op 30 juni.
Ingelse: “De melodie die Maria Blom maakte voor het Carillon van het Stadhuis heb ik als uitgangspunt gebruikt voor een zesdelige suite. De Goudse Suite wordt uitgegeven op bladmuziek en CD. In een bepaalde stuk hoor je het klokje van het carillon heel duidelijk. In het stuk ‘Vogelgekwetter’ hoor je het thema ook terug. Voor dit concert heb ik twee registranten nodig en die krijgen het druk. Zij bedienen de registers aan weerszijden van het orgel.
Mijn vrouw Anneke helpt me altijd met het registreren tijdens concerten. Soms speelt ze ook stukken voor zodat ik kan horen hoe het klinkt in de kerk. Ze studeert volgend jaar af aan de Academie van Beeldende Kunsten. Dan hebben we wat meer ruimte en vrijheid om gezellige dingen te doen samen. Daar kijk ik ook wel naar uit.
Ik kijk met een goed gevoel terug. Het is een positieve kerkelijke gemeente en elke zondag zitten er zo’n 1000 tot 1200 mensen in de ochtenddienst. Dat is heel stimulerend. Het is een actieve gemeente waar we ons goed thuis voelen. Ik heb hier een hele mooie tijd gehad.”
Afscheidsconcert Christiaan Ingelse
30 juni om 16.00 uur in de Sint-Janskerk in Gouda.
De CD met de Goudse Suite en het melodietje van het Carillon is binnenkort te koop voor 3,95 euro.
Tekst en foto’s Corinne Hamoen
Bron: deGouda
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl