Weekblad deGouda Archief

‘Afval scheiden Loont’ start 1 januari in Gouda

Gouda – Gouwenaars die afval beter scheiden en minder restafval aanbieden, gaan vanaf 1 januari minder betalen. De gemeente start binnenkort een campagne om inwoners te stimuleren hun afval zorgvuldig te scheiden.

Goudse inwoners scheiden nog maar 46 procent van het afval en bieden nu gemiddeld 212 kilo restafval per inwoner per jaar aan. Het landelijke doel is 100 kilo in 2020. Om het scheiden van afval te stimuleren wordt de afvalstoffenheffing verlaagd, gecombineerd met een bedrag per keer voor het aanbieden van restafval.

Plastic wekelijks opgehaald
Het aanbieden van gescheiden afval zoals groente en tuinafval, papier, glas, plastic verpakkingsmateriaal is gratis. Dat wordt betaald uit de basisheffing. Om het makkelijker te maken om plastic te scheiden wordt het vanaf de zomer wekelijks opgehaald. Ook blik en drankenkartons kunnen daar tegenwoordig bij.

Afvalstoffenheffing omlaag
In het overgangsjaar 2018 wordt de afvalstoffenheffing met tien euro verlaagd. Eenpersoonshuishoudens betalen dan 259 euro en meerpersoonshuishoudens 326 euro. In dit jaar wordt gemeten hoeveel restafval de individuele bewoner aanbiedt, op basis daarvan wordt het tarief voor 2019.Alle huishoudens betalen in 2019 een vast deel: 209 euro en een variabeldeel voor het aantal keren dat ze restafval aanbieden. In het eerste voorstel kost het aanbieden van een kleine container restafval (140 liter) 3,50 euro. Een grote (240 liter) container kost zes euro. Alle inwoners krijgen de gelegenheid een kleine container aan te schaffen als ze dat willen. Voor mensen die geen container hebben, zoals bewoners van de binnenstad, zijn er betaalde restafval zakken, die 1,50 per zak kosten. Afval in de ondergrondse container gooien kost 1,50 per keer. Deze bedragen moeten allemaal nog wel goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Dat gebeurt uiterlijk in maart.

Luiers
Een bijzonder punt is nog de verwerking van luiers, stelde duurzaamheidswethouder Hilde Niezen. Voor mensen die als gevolg van medische problemen luiers moeten gebruiken, komt een aparte regeling. Voor wegwerpluiers van kinderen wordt geen uitzondering gemaakt. “Ik begrijp dat het lastig is voor sommige gezinnen. Maar maak je een uitzondering, dan betaalt iedereen eraan mee. We hebben gekeken hoe andere gemeenten dit oplosten. Soms worden de luiers apart, gratis,  ingezameld, maar vervolgens komen deze luiers weer gewoon bij het restafval. Op dit moment is er geen aparte verwerkingsmethode. Komt die er wel dan bekijken we dit opnieuw.”

Tagged with:

Related Articles