Albert Wammes (DJ GoudaFM) duikt in het leven van zijn jeugdidool
— 07-10-2017Het is mijn levenswerk”, zegt Albert Wammes. Voor ons ligt zijn gloednieuwe en lijvige boek Tijdreiziger. Het gaat over zijn jeugdidool Floris Kolvenbach, frontman van de underground rockband The Dream. Vijf jaar heeft Albert Wammes, programmamaker bij GoudaFM, aan dit boek gewerkt. In die jaren heeft hij meters aan archieven doorgespit en vele gesprekken gevoerd. Het resultaat mag er zijn: een omvangrijk boek dat als basis heeft de carrière van Floris, maar meteen ook een mooi beeld schetst van de samenleving vanaf 1965.
Het begint voor Albert allemaal als hij als dertienjarig jochie dankzij zijn oudere broers, Floris Kolvenbach en zijn band Mother’s Love (later The Dream) ontdekt. Albert groeide net als Floris op in het provinciestadje Tiel. “In Tiel was toen geen klap te beleven, en ineens was er een band die op tv kwam. De truck van je idool door je straat zien rijden; fantastisch was dat.” Hij straalt nog als hij erover vertelt. Natuurlijk wilde The Dream wereldberoemd worden, maar, geheel passend in de tijd, geen concessies doen aan de commercie. De groep speelde op Pinkpop, Bilzen en Kralingen (maar Coca Cola mocht daar van de band niet filmen). De band maakte tours met buitenlandse acts als Pink Floyd. The Dream had een grote reputatie als liveband, maar geen hits.
‘Diskusjeren’
Albert is een muziekverzamelaar; de muziek van zijn jeugdidool is hij ook altijd blijven volgen en verzamelen. Zijn hobby bracht hem in contact met Floris en hij raakte zelfs bevriend met hem. Dat had hij als jongen van dertien niet kunnen dromen. Het plan rijpte om het uitgebreide archief van Floris te gaan ordenen en onder te brengen bij het Regionaal Archief Rivierenland. Albert ging ermee aan de slag en ontdekte zoveel moois dat hij dat wilde vastleggenin een boek. Aan de hand van dit materiaal en de gesprekken die hij met mensen heeft gevoerd (bijvoorbeeld met Willeke Alberti) beschrijft Albert niet alleen de geschiedenis van The Dream, maar tegelijk ook het ontstaan van een nieuwe tijd. Hij vertelt hoe de langharige en wietrokende jongeren nieuwe ontmoetingsplekken eisten, dat ze wilden luisteren naar nieuwe rockmuziek en ‘diskusjeren’ over andere samenlevingsvormen. Het boek schetst daarmee ook een beeld van de veranderingen in de maatschappij van de afgelopen vijftig jaar.
“De technische ontwikkeling (synthesizers/digitalisering) in deze periode is terug te vinden in Floris’ audiovisuele werk”, vertelt Albert. Floris was volgens hem een voorloper van de elektronische muziek(synthesizer) in Nederland. “Ik vind het interessant om te zien hoe iemand zich zo ontwikkelt.”
Veelbelovende bands
“Het is allemaal gekomen door mijn passie voor muziek”, zegt Albert wijzend op het boek dat voor hem ligt op de tafel in de radiostudio van GoudaFM in de Chocoladefabriek. “Ik zou zonder muziek niet kunnen leven.” Niet alleen naar muziek uit de jaren zestig en zeventig, ook naar nieuwe bands luistert hij graag, als ze maar kwaliteit bieden. “Er zijn zoveel goede, veelbelovende bands. Zijn passie voor muziek zet Albert ook in binnen het programma ‘Wokken met Wammes’ op GoudaFM. “Ik probeer de krenten uit de pap te laten horen.”
Tentoonstelling
Vrijdag 29 september was in het Regionaal Archief Rivierenland de feestelijke presentatie van het boek ‘Tijdreiziger’ in Tiel. De titel van het boek verwijst naar de song ‘Time Traveler’ uit 1979. Floris werd sterk geboeid door nieuwe mogelijkheden om in het verleden te kunnen reizen. Op 29 september werd ook de gelijknamige tentoonstelling geopend. Te zien zijn posters en films over vijftig jaar popmuziek, vitrines met randartikelen en er is een tijdmachine waarin mensen filmpjes kunnen opzoeken uit het verleden. Deze expositie blijft tot en met 1 december in het Regionaal Archief Rivierenland en reist daarna door het land.