Weekblad deGouda Archief

Behoort een campus van SUPINFO International University in Gouda nog tot de mogelijkheden?

Hoe is het begonnen?

Supinfo International University is een in Frankrijk gehuisvest opleidingsinstituut dat ook in diverse landen buiten Frankrijk -vestigingen heeft. Daarin worden studenten opgeleid in IT-wetenschappen op HBO en Universitair niveau. In de zomer van 2016 nam de toenmalige wethouder, Jan de Laat, voor de eerste keer contact op met leiding van de -bovengenoemde universiteits-keten. Dat -mondde uit in een officieel bezoek door -Supinfo aan de gemeente Gouda. De -positieve indrukken leidden tot een gezamenlijke -intentie om de mogelijkheden voor een -vestiging in Gouda nader te onderzoeken.

Een niet ongebruikelijke stap was het formeren van een werkgroep

In die werkgroep namen de volgende -organisaties zitting: De gemeente Gouda met o.a. wethouder De Laat, GoudaOnderneemt en Supinfo. Deze werkgroep ging aan de slag, waarbij talrijke werkbezoeken -plaatsvonden aan het lokale bedrijfsleven en (semi) overheids-instellingen. Tijdens die bezoeken werd al snel duidelijk dat er een schreeuwend tekort was (en is) aan IT-specialisten op HBO en academisch niveau. En laat Supinfo nu juist via hun opleidingen in die IT-specialisten kunnen voorzien. De door de Franse overheid erkende diploma’s, die via Supinfo behaald worden, blijken ook in andere landen van de EU erkend te worden. Dit zou dus geen -hindernis gaan vormen.

Intussen zat Supinfo ook niet stil

Zo werd o.a. contact gelegd met het MBO Rijnland en een opzet gemaakt voor een -Pre-University programma om aansluiting met het HBO-niveau van Supinfo mogelijk te -maken. Ook VWO en HAVO onderwijs in de regio werden met een informatief bezoek -vereerd. Docenten en studenten uit Parijs en Brussel van Supinfo verzorgden onderwijs-beurzen in Nederland. Daaruit kwam naar voren dat studenten uit regio’s buiten Gouda voor hun studie ook zeer geïnteresseerd waren in een Supinfo vestiging. De belangstelling werd niet alleen opgewekt vanwege de studie mogelijkheden maar ook door de integrale campus zodat op hetzelfde terrein gewoond zou kunnen worden, gesport, ideeën uit-wisseling plaats zou kunnen vinden en start-ups ontwikkeld konden worden. Kortom, enthousiasme uit alle geledingen.

De huisvesting

Supinfo heeft, om zijn doel te realiseren, van de gemeente Gouda de keuze uit een aantal beschikbare panden aangeboden gekregen. Die zijn uiteraard bezocht en er zijn uitwerkingen gemaakt om de mogelijkheden te visualiseren. De gemeente Gouda en GoudaOnderneemt hadden een voorkeur voor panden in de Goudse Poort met een realistische motivatie dat leegstand kan worden ingevuld -via de
zo genaamde Versnellingskamer- en tevens de Provincie mee te krijgen. Bovendien zijn er in de Goudse Poort tal van IT-bedrijven gevestigd. Supinfo koos uiteindelijk voor een pand dat niet met anderen gedeeld zou moeten worden t.w. het leegstaande Molenwiekgebouw. Dit -gebouw is weliswaar kleiner maar in totaal groot genoeg om als campus te gebruiken. 

De eerste problemen dienden zich aan

De projectontwikkelaar van het Molenwiekpand werd verzocht een begroting te maken om dit oorspronkelijk kantoorgebouw om te bouwen tot een campus, dus met faciliteiten voor onderwijs, wonen, aula, vergaderen enz. Ook het programma van eisen van Supinfo moest in de begroting worden meegenomen. Het is een understatement om te zeggen dat er aan zo’n intensieve ingreep een niet gering prijskaartje kwam te hangen. De project-ontwikkelaar wilde voor die investering wel een garantie voor langdurig gebruik door -Supinfo. De gebouweigenaar moest immers een terugverdientijd gegund worden. Supinfo had de indruk dat er een te hoge rendements-eis werd aangehouden, waardoor de garantie een probleem zou worden. Daarnaast speelde een vergunning op basis van studentenhuis-vesting en het inpassen in het bestemmingsplan een rol. Uiteraard kwam daarbij ook een mogelijke gemeentegarantie aan de orde. Supinfo was van mening dat voor het beoogde plan van een campus alleen een gemeente -garantie een oplossing kon bieden om de exploitatiekosten te temperen. Die volgens Supinfo zo genaamde hoge rendementeis, kwam echter alleen maar voort uit de kosten voor de zeer complexe en kostbare aan-passing van het gebouw alsmede het conform de opzet (campus) mogen blijven exploiteren van het gebouw. De garanties die van de -gemeente Gouda gevraagd waren betroffen dus -garanties voor de eigenaar van het pand bij een -onverhoopt eerder vertrek van Supinfo. 

Eén van de door de gemeente Gouda aangeboden panden.

Gemeenteraad verkiezingen 2018

Het afgeven van een gemeentegarantie vereiste een besluit. De vestiging van een ICT-instelling in Gouda zag het Goudse College als een goede impuls voor de economische ontwikkelingen in Gouda. Voor een sluitende finan-ciering en vanwege het maatschappelijk belang voor Gouda heeft het college daarom eind 2017 besloten onder voorwaarden garant te staan voor de huisvesting/investering van de te vormen campus van de onderwijsinstelling. De gemeentegarantie zou volgen als aan bepaalde voorwaarden werd voldaan.

De onderzoekperiode naar de randvoorwaarden vond plaats in een tijdsperiode waarin ook gemeenteraadsverkiezingen vielen, waaruit een nieuw College volgde. De initiatiefnemer, wethouder De Laat, keerde niet terug en de samenstelling van de raad veranderde.

Het werd stil

GoudaOnderneemt maakte zich zorgen over het gebrek aan voortgang en heeft er bij de gemeente diverse malen op aan-gedrongen de zaak Supinfo weer op te -pakken. Voorts -stuurde Supinfo in september aan -Burgemeester en Wethouders ook een brief om duidelijkheid over de stand van zaken te -krijgen. Mede door deze acties kwam de -gemeente in september weer in beweging. De reactie van de gemeente Gouda bestond uit een brief d.d. 25 september 2018 van het -college waarin Supinfo werd medegedeeld dat zij niet had voldaan aan de voorwaarden voor een gemeentegarantie. Supinfo mocht nog wel naar Gouda komen voor een verdere uitleg maar die uitnodiging leek gesneuveld in de motivatie van Gouda. En daarmee lijkt het initiatief ter ziele. Wat blijft is nog steeds een schreeuwend tekort aan IT-ers en dus ook een blijvende behoefte aan een volwaardige IT-opleiding in Gouda.

Is nu alles verkeken op de vestiging van
een IT-opleiding door Supinfo?

Het bekende Nederlandse ‘polderen’ zou -wellicht een uitkomst kunnen bieden. Dat zou tevens betekenen dat alle betrokken partijen bereid moeten zijn alsnog oplossingen te zoeken. Moet het beslist een campus worden of kan er alleen met een opleiding begonnen worden? Is er huisvesting te vinden die minder verbouwingsinvestering vraagt en moeten wellicht de voorwaarden tot deelname aan de opleiding worden bijgesteld? Bovendien moet dan ook nog over de financiering van de studie worden gediscussieerd. Zeker is daarbij dat ondernemend Gouda een IT-opleiding van niveau graag in Gouda gevestigd ziet en het is moeilijk voor te stellen dat de gemeente Gouda deze wens niet zou omarmen. Vraag blijft wie de draad gaat oppakken.Tekst en foto’s: Cor Sul

Toevoeging gemeente Gouda:

“Voor de gemeente Gouda is de -vestiging van een HBO-instelling in Gouda op het vlak van ICT nog steeds een topprioriteit. Samen met onder-nemers zijn grote inspanningen verricht om de vestiging van de opleiding mogelijk te maken. De lijntjes tussen de gemeente en ondernemers om een HBO-instelling in Gouda te realiseren, zijn daardoor korter dan ooit.”

Reactie GoudaOnderneemt:

“Het met elkaar weer oppakken zou ook recht doen aan Supinfo die in alle oprechtheid van mening was dat er nog positieve stappen konden worden gezet. Ondernemend Gouda, vertegenwoordigd door Gouda-Onderneemt, ziet graag een ICT-opleiding van niveau binnen de stadsmuren komen en hoopt dat de gemeente Gouda zich hierbij zal willen aansluiten. GoudaOnderneemt-voorzitter, Nico Voogt, deed reeds het aanbod beide partijen weer aan tafel te brengen. De vraag blijft, gaan partijen daarop in?”

Het met elkaar weer oppakken zou ook recht doen aan Supinfo die in alle oprechtheid van mening was dat er nog positieve stappen konden worden gezet. Ondernemend Gouda, vertegenwoordigd door Gouda-Onderneemt, ziet graag een ICT-opleiding van niveau binnen de stadsmuren komen en hoopt dat de gemeente Gouda zich hierbij zal willen aansluiten. GoudaOnderneemt-voorzitter, Nico Voogt, deed reeds het aanbod beide partijen weer aan tafel te brengen. De vraag blijft, gaan partijen daarop in?”

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Related Articles