Weekblad deGouda Archief

(Bijna) afvalvrij leven: het kan!

Gouda – Het zit er bijna op. Op 1 juli wordt het project 100-100-100 officieel afgesloten bij Cyclus in Moordrecht. Honderd Gouwenaars hebben dan honderd dagen geprobeerd hun afval zo te scheiden (papier, plastic, groen, blik) dat er geen restafval meer overblijft.

“Honderd procent is niet helemaal gelukt”, zegt Inge Barmentlo, een van de deelnemers. “We zitten nu op 150 gram restafval per persoon per week. Dat vind ik heel gaaf.” De gemiddelde Nederlander produceert wekelijks zo’n 10,7 kilo restafval.

IMG_3249-100“Het grappige van dit project is, dat het een sport wordt om elke week minder restafval te hebben”, zegt Inge, die voordat ze aan dit project begon al bewust afval scheidde. “Het was al weinig, en het is nu nog minder geworden. Ik had niet gedacht dat we nog verder omlaag zouden kunnen gaan.” Het kostte haar, man Gert en de vier kinderen weinig moeite. “Als je er maar voor zorgt dat de voorwaarden goed zijn. De afvalbakken moeten bijvoorbeeld op een handige en goed te bereiken plek staan.” Dat helpt om het afval consequent te scheiden, zodat vrijwel alles wat wordt weg gegooid, kan worden gerecycled. Wat haar extra opviel, was de grote hoeveelheid plastic afval die overbleef. Daar probeert Inge zelf al langer iets in te veranderen.

Bag-again
In 2014 startte ze haar bedrijf bag-again dat met de herbruikbare broodzak van bio logisch katoen een alternatief biedt voor de plastic zak. Ook opvallend vond ze de grote plek die melkpakken opeisen. “Ik zou graag de statiegeld flessen terug hebben. Dat scheelt zoveel afval.” Niet alleen bij de particuliere huishoudens, maar ook binnen de bedrijven zou meer aandacht moeten komen voor afval scheiden, vindt ze. “De overheid zou dat moeten faciliteren. Daarmee zet je een veel grotere stap dan wanneer je je alleen op consumenten richt.”

Het gezin Barmentlo heeft in elk geval de smaak te pakken: na 1 juli gaat het gewoon verder met deze manier van afval scheiden.

Related Articles