Bijzondere scholen deel 2: Brede School
— 12-11-2018Gouda – “In 2011 ben ik samen met mijn man in Gouda komen wonen. Ik werkte op een Goudse basisschool, gaf les aan verschillende groepen en hield me steeds meer bezig met de organisatorische kant van de school. Toen kwam de vacature van de Brede School voorbij en nu werk ik hier.” Sinds augustus is Marjan Verhoeven werkzaam als coördinator op de Brede School. “Ik mis het lesgeven niet, maar de basisschool mag me nog eens bellen om een keer in te vallen”, lacht ze.
Uilenballen pluizen
Veel inwoners van Gouda kennen de Brede School inmiddels, al roept de naam soms verwarring op. “De Brede School is geen echte school. Twaalf jaar geleden werd de Brede School opgericht door drie scholen in de Korte Akkeren. De gemeente vroeg de scholen om iets voor leerlingen te organiseren na schooltijd. Als de schoolbel om drie uur ’s middags ging, konden de kinderen daarna iets leuks doen en het hield hen van de straat. De school is altijd de plek waar ouders, kinderen en het onderwijs elkaar vinden. Dat streven wij ook na. Vandaar de naam.” De Brede School werkt samen met Goudse basisscholen, kinderopvangcentra, peuterspeelzalen en andere partners om leuke en educatieve activiteiten te organiseren voor kinderen. Sport, cultuur, natuur en techniek; het aanbod van de Brede School is divers. “De meeste lessen vinden plaats onder schooltijd, maar we organiseren ook naschoolse activiteiten”, vertelt Verhoeven.
”Kinderen krijgen bijvoorbeeld een turnles, -maken kennis met de sport en als ze het leuk vinden, -kunnen ze in hun eigen tijd meer lessen volgen. Soms vervangt een les die wij aanbieden een gewone les. Als wij een natuurles geven zoals uilenballen pluizen, hoeft een school die week geen biologie
te geven.”
De Brede School is de verbindende schakel tussen verenigingen, organisaties en kinderen die op de basisschool zitten. “Verenigingen met een -sportief of educatief aanbod voor kinderen willen hen graag bereiken. Hierdoor gebeurt dat op een leuke -manier, zonder dat de ouders moe worden van alle flyers die ze toegestopt krijgen op school. Ouders -maken zo via de Brede School kennis met -aanbieders die iets -kunnen betekenen voor hun kinderen.” Voor -naschoolse activiteiten betalen ouders een -symbolische bijdrage, maar het geld voor de andere lessen komt van de basisscholen zelf en subsidies van de gemeente. Daardoor zijn de lessen toegankelijk voor alle kinderen. Naast het aanbieden van lessen is de Brede School ook betrokken bij projecten als de kinderburgemeester, de kinderkaasmarkt en de VoorleesExpress.
Ieder kind kan meedoen
“Wij delen ons aanbod met de scholen en zij kunnen aangeven van welke lessen ze gebruik willen maken. Elke school legt andere accenten. Sommige scholen hebben een moestuin, zij kiezen dan voor moestuinlessen. Een andere school legt de focus op muziek en zoekt daar lessen bij. Toen ik werkzaam was als leerkracht, vond ik het tof dat de Brede School lessen aanbod die ik zelf niet kon verzorgen. Bijvoorbeeld met de klas een voorstelling bijwonen in de Goudse Schouwburg of bij Cultuurhuis Garenspinnerij. Als ouder wil je dat je kind mee kan doen. Voor ouders en kinderen met minimale financiële middelen hebben we daarom het Kinderfonds opgezet. Die kinderen moeten soms uitjes missen, maar kunnen nu aanspraak maken op het Kinderfonds. Dat vind ik mooi. Zo kunnen kinderen uit alle hoeken van de Goudse samenleving toch meedoen met allerlei leuke activiteiten.”
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl