Weekblad deGouda Archief

Bijzondere scholen in Gouda: Mandeville Academy

Gouda – Gouda heeft er een bijzondere school bij sinds afgelopen september, een opleiding zoals er geen tweede is in Nederland. Mandeville Academy biedt een opleiding van tien maanden, een Classe préparatoire aux grandes école zoals de Fransen het noemen. Studenten maken kennis met veel relevante universitaire disciplines. Alle studenten zijn hoogbegaafd en de meesten wonen intern in het monumentale pand aan de Westhaven.

Harry Veenendaal, die samen met Godfried van Berkel de school oprichtte, vertelt gepassioneerd over ‘zijn’ Mandeville Academy. “De studenten, met een IQ van +130, beheersen vaak a priori de stof en kunnen meteen aan de slag met de toepassing. Ze moeten het wel goed doen, de kwaliteit moet hoog zijn. Ze maken papers, schrijven essays en geven adviezen als daar om gevraagd wordt. Ze werken in een groep, maar krijgen ook individuele opdrachten. Net zoals dat in het bedrijfsleven gaat. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. De een is beter in statistiek, de ander in onderzoek doen.”

‘‘Dit is de school waar we allemaal op hadden willen zitten.” – Harry Veenendaal – oprichter Mandeville Academy:

 

Cold case
De studenten werken aan echte zaken, geven -adviezen en lossen problemen op. Veenendaal: “In samenwerking met het openbaar ministerie -werken de studenten aan echte cold cases. Ze krijgen te maken met forensische linguïstiek, -psychologie, criminologie en statistieken. Rechters doen vaak een waarschijnlijkheidsuitspraak, intuïtief. Hoe groot is de kans dat iemand het gedaan heeft? De -studenten bekijken de zaak vanuit een wetenschappelijk -(statistisch) oogpunt, contra intuïtief als het ware.”

Het mysterie van het schilderij
Voor het vak Art & Science onderzoeken de -leerlingen een kopie van een schilderij. Het is van een -beroemde zeventiende-eeuwse schilder waarvan Veenendaal de naam niet mag bekendmaken. “Het doek, het paneel, de verf, het is allemaal gedetermineerd door experts. Het origineel is gesigneerd door de Hollandse meester, bij de kopie is dat stuk er afgesneden. De vraag aan de studenten luidt: Is de kopie ook een schilderij van die Hollandse meester? Dat maakt een verschil uit van ongeveer een miljoen op de waarde.”

Grote namen
De school werkt met de top uit het bedrijfsleven, overheid en universiteiten uit binnen- en buitenland. De docenten zijn niet de minsten, er zitten indrukwekkende namen tussen. Alexander Brenninkmeijer, voormalig Nationaal Ombudsman en nu lid van de Europese Rekenkamer, deed de aftrap voor het vak Rule of Law. Klaas Knot, president van de Neder-landse Bank, gaf college. De president van de Hoge Raad komt langs en ze gaan naar het werkpaleis van de koning. Britta Böhler, advocate, is een hele week in het Mandeville. Eduard Nazarski, directeur -Amnesty International, komt praten over mensenrechten. De kamerheer van Beatrix heeft de studenten alles bijgebracht over etiquette. De studenten gaan nog naar Londen, naar Goldman Sacks.

Op 10 december komt Jeff DeLaurentis lesgeven. Samen met Obama was hij verantwoordelijk voor het verdrag met Cuba dat de diplomatieke betrekkingen herstelde, waarna hij er ambassadeur werd.

Beautiful minds
Veenendaal denkt dat de studenten straks op -posities komen waarbij ze in deze complexe wereld een bijdrage kunnen leveren. “Tachtig procent van de hoogbegaafden heeft een gebroken CV of zit thuis. Onze most beautiful minds willen we graag goed opleiden.”

Koken voor hoogbegaafden
De studenten krijgen ook les in weerbaarheid, leren sociale vaardigheden en worden getraind in de gewone dagelijkse dingen. Ze wonen intern en doen zelf de was, het huishouden, de boodschappen. Ze krijgen kookles van topkok Hans van der Horst, die leert ze koken voor hoogbegaafden.

Veenendaal: “Hoe werkt een oven? Waar in de oven is de temperatuur het hoogst (calibreren)? Hoe maak je het perfecte ei of een gehaktbal. Hoe kook je nou een goede aardappel, wat is het chemische proces erachter? Fantastisch.”

Gelijkwaardig
Er is grote steun vanuit de gemeente Gouda. Vanuit de hoek van hoogbegaafdencoaches en sommige decanen van scholen ervaart Veenendaal wat weerstand. ”Wat wij niet doen is het problematiseren van hoogbegaafdheid. Ons logo is een omgekeerd wapenschild. Ja, je bent wat anders dan anderen. Dat maakt niet uit, that’s a good thing.” Naast de oprichters en de algemeen directeur Jessica -Verhagen, is er nog een staf met onder andere mentoren, vertrouwens-persoon (miss Moneypenny) en professionele begeleiders. Veenendaal vervolgt: ”Natuurlijk hebben we te maken met problematieken, dat is niet anders dan bij mij of anderen. Deze studenten zijn hoog intelligente mensen en moeten ook op dat niveau behandeld worden. We behandelen ze als volwassenen, als gelijkwaardig, en dat werkt.”

Mandeville Academy noemt zich elitair op inhoud, maar is wel voor iedereen toegankelijk. Daarin zijn ze niet elitair. Er is een endowment fund in -oprichting, een investeringsfonds waar scholarships uit -voortkomen.

Zorgen om Einstein
Een groep waar Veenendaal zich grote zorgen om maakt, is de Einsteingroep: de echt briljante -kinderen met een IQ van 200 en hoger. Veenendaal: “Dat zijn kinderen die extreem slim zijn, daar is geen school voor. Voor de universiteit zijn ze echt te jong. In -Nederland hebben we helemaal niks voor deze groep. We zijn nu bezig om een aantal mensen, waaronder Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft, bij elkaar te zetten waar de kinderen mogelijk eens per twee weken naar toe gaan. Ze krijgen de tijd om kind te zijn, maar we zetten wel die hersenen aan het werk.”

Erasmus
In het pand van Mandeville woonde de weldoenster van Erasmus. Hij kwam er vaak huiswerk maken. Veenendaal: “Het enige originele uit die tijd is de kelder. Ik mag graag mijn fantasie laten gaan en zie dan voor me dat Erasmus daar die kelder inging om een stuk kaas te pakken. Erasmus en zo’n school als dit, dat zijn dingen die samen horen.”

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 


Related Articles