Boerendemonstratie: zo ging het
— 03-10-20191 oktober 2019 zullen we onthouden als de dag dat alle boeren in Nederland gingen demonstreren op het Malieveld in Den Haag. De dag waarop er meer dan 1000 kilometer file stond en de dag waarop het woord ‘chaos’ centraal stond. De boeren hebben hun punt weten te maken.
Als je ziet waar dit allemaal mee begon, is het echt bizar dat een dag als deze heeft kunnen plaatsvinden. Het begon met een bericht op social media waar een boer zijn mening uitsprak over hoe iedereen wel niet over hen, de boeren, dacht. Een beetje uit frustratie en boosheid werd dit bericht de weide wereld in gestuurd. Het gevolg was dat dit bericht heel veel werd gedeeld, geliked, gereageerd en het begon langzamerhand uit te lopen tot een bewogen onderwerp in het land: de boeren worden zwart gemaakt!
Daarom werd er gedemonstreerd, en hoe. Met duizenden boeren en duizenden trekkers reden de boeren richting Den Haag, omdat daar uiteraard de tweede kamer zich bevindt. Maar dan, als je op dat Malieveld bent, wat moet je dan? Wat ging daar gebeuren?
Er was een podium opgezet waar verschillende partijen zich konden melden om de boeren toe te spreken. Voorstanders en tegenstanders kregen ieder de beurt om te vertellen hoe zij over de situatie dachten en hoe zij in de toekomst van plan waren om te gaan met de boeren. En wat deden de boeren? Luisteren, af en toe juichen, af en toe joelen en vooral geen ruzie zoeken. Dat is nooit iets wat de boeren als doel hadden. Ze wilden het verhaal horen van wat de tweede kamer te vertellen had en ze wilden vooral laten weten dat de maat bij deze vol is.
“Kijk eerder naar wat al die auto’s en vliegtuigen uitstoten. Als je dat gaat vergelijken met wat wij uitstoten, zijn wij niks”, vertellen de boeren. “Ik heb een berekening gemaakt van een groot KLM vliegtuig dat vijf kwartier in de lucht vliegt. Van die hoeveelheid uitstoot kan ik een jaar lang mijn land van onderhouden,” gaan een andere boer verder. En dan te bedenken dat zulke vliegtuigen soms wel 12 tot 24 uur moeten vliegen. Ohja, dat is dan voor alleen de heenreis.
De boeren hebben een punt weten te maken. Met 10.000 boeren en 2500 trekkers op de snelweg hebben ze de aandacht weten te trekken en de steun van de inwoners weten te krijgen. Het wachten is nu op de tweede kamer wat hun reactie hierop gaat zijn. Het kan toch niet zo zijn dat de tweede kamer het hierbij laat. De boeren willen verandering voor in de toekomst. Voor nu is het even rust in de tent bij de boeren en zijn zij gewoon weer met hun trekkers op het land, in plaats van de snelweg.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl