‘Heb je een brein, dan heb je gedoe’
— 17-09-2017Gouda – “Het is en blijft simpel.” Met een brede lach bekijkt Frank Schurink de deelnemers aan zijn workshop. Op onze gezichten vooral ongeloof: het lijkt helemaal niet zo eenvoudig. We zitten met twaalf mensen in een halve kring in de Steenlandzaal in de Chocoladefabriek en wachten op wat komen gaat: de workshop
Gedoemanagement.
Een leven zonder gedoe, wie wil dat nou niet? Wat vinden wij eigenlijk gedoe? Wij deelnemers brengen van alles naar voren: overvolle mailboxen, irritaties over niet opgeruimde rommel, stress omdat er teveel op ons bord ligt, zeurende partner, kinderen of collega’s. Frank definieert gedoe als “iets waar je heel veel tijd en energie in stopt, zonder dat het je iets oplevert.” We proberen dit allemaal te managen, maar het helpt niet. Waarom? “Omdat dit symptomen zijn van gedoe en niet de bron ervan, die zit namelijk gewoon in jouw, mijn, ons brein.” Waarmee hij maar wil zeggen: gedoe is biologisch.
Frank Schurink heeft zijn methode zelf ontwikkeld. “Ik heb zes jaar nodig gehad om deze interessante biologische materie simpel en toegankelijk te maken”, vertelt hij. “Ik wilde een training maken die past in een avondje uit en die zo eenvoudig mogelijk is.” De workshop van vanavond duurt drie uur en aan het eind kunnen we bewuster ons gedoe managen. Dat is waar het om draait.
Iets waar je heel veel tijd en energie in stopt zonder dat het je iets oplevert
Frank Schurink is een gedreven verteller die zijn publiek moeiteloos boeit. Zijn uitleg
is helder, zijn zelfspot vermakelijk. De workshop is interactief, we luisteren niet alleen, maar denken ook hardop mee of gaan in groepjes van twee aan de slag met een korte opdracht.
Rood of groen?
Het draait allemaal om het brein. “Heb je een brein, dan heb je gedoe. Gedoe is een onvermijdelijk bijproduct van het brein.” Het is dus belangrijk dat je weet hoe het brein werkt. Frank maakt zijn methode inzichtelijk aan de hand van wat hij noemt het rode en het groene brein. Automatische, onbewuste reacties, noemt Frank het rode brein, het normale brein. Je reageert vaak op situaties en op mensen vanuit een automatisme, op een manier die je altijd al gewend bent. Je realiseert je niet goed waar je reacties vandaan komen. Zo heb je dat in het verleden gedaan, zo ben je het gewend. Je piekert, maalt en twijfelt, zoekt oplossingen in je brein die je kent van het verleden, ook als ze niet werken. Kortom je zit in je rode brein en je ontwikkeling staat stil.
Het is belangrijk om je te realiseren dat gedoe er altijd is. Je hoeft er niet tegen te vechten. Het hoort er gewoon bij en het is gelukkig te managen. Geef er geen of een nieuwe betekenis aan, zegt Frank. Nog een belangrijke tip: Heb vooral bewuste interesse. ‘Interesse is de magie die jouw brein vormt.” Bewust zijn van je reacties en die bewust managen, dat geeft ruimte. Je bent in je groene brein en je hebt de ruimte om je te ontwikkelen.
Samengevat staat je ontwikkeling stil bij rood en kan die verder groeien bij groen. Net als bij een verkeerslicht. De truc is: als je bewust rood bent, ben je automatisch groen. Maar hoe weet je dat je rood bent? Dat is de grote vraag deze avond.
Opluchting
De workshop heeft een beetje van NLP, iets van mindfulness, van boeddhisme. “Wat mensen ook voor achtergrond hebben, ze herkennen dit. Het is de basis.” Of het werkt? Het maakt je bewust. In elk geval vergeet je in je dagelijks leven het onderscheid tussen rood en groen reageren niet meer.
Frank: “Mijn missie is gedoe te normaliseren, zodat het ons niet zo in de weg zit. Voor veel mensen is dit een onverwachte opluchting.”