Cor Verkade heeft een mooi verhaal voor Gouda
— 09-12-2017Gouda – “Iedere Gouwenaar heeft de schone roeping bij te dragen aan de cultuur van zijn stad”, vindt Cor Verkade. Die roeping neemt hij heel serieus en sinds een jaar of zes kun je hem tijdens Gouda bij Kaarslicht tegenkomen als verhalenverteller. Staand op een huishoudtrapje en gekleed in een oud pak van zijn vader, vertelt hij uit het hoofd en aan wie het maar wil horen het sprookje de Engel van Godfried Bomans. Zomaar op eigen initiatief; in het begin buiten het officiële programma van Gouda bij Kaarslicht om. Het is zijn gift aan de stad.
Zijn vrouw is Goudse en de keer dat ze Cor (50) meenam naar ‘kaarsjesavond’ zoals hij het nog steeds noemt, was meteen raak. “Ik genoot van kaarsjesavond, van de burgemeester die het kerstverhaal voorleest, van de bevolking die samenkomt en samen kerstliederen zingt. Er is volgens mij geen stad die zo’n mooie kaarsjesavond heeft.” Hij genoot zo dat hij de stad ook iets wilde teruggeven. Dat werd voor hem als groot fan van Godfried Bomans, het verhaal van de Engel. Hij pakte een huishoudtrapje, het oude pak waarin zijn vader net na de oorlog examen moest doen, een mooie Marry Poppins-paraplu en een ouderwetse houten koffer en ging vertellen. “In het begin schaamde ik me een beetje, dan denk je: Cor doe normaal. Maar toen mensen enthousiast reageerden, ben ik maar door gegaan.”
Het is een bijzondere actie, maar passend bij een veelzijdig mens als Cor Verkade. Op zijn website wordt hij omschreven als jurist, domineeszoon, publicerend CDA’er, docent, (s)preker, stamgast van het Conservatief Café in Gouda en niet te vergeten onroerendgoedeigenaar. Tijdens het interview vertelt hij tussen neus en lippen door ook nog op de SGP-kandidatenlijst voor de Goudse gemeenteraadsverkiezingen te staan.
Pieter Bas
Naast dit alles is hij een groot fan van Godfried Bomans en hoopt hij ooit een dissertatie te kunnen schrijven over de inhoud van zijn boeken. “Bomans heeft op een zeer subtiele manier sprookjes met een mooie inhoudelijke laag geschreven. Daarbij speelt hij op een majestueuze manier met woorden. Het is mijn passie dat te laten zien.” Godfried Bomans is voor Gouda geen onbekende. Onze stad is een van de drie steden die een gevelsteen (aan de Hoge Gouwe 21) hebben ter ere van Pieter Bas, aan wie Godfried Bomans een boek heeft gewijd.
In het begin schaamde ik me een beetje, dan denk je: Cor doe normaal
Ongelukkige engel
Cor Verkade heeft een druk bedrijf en daardoor een volle agenda, maar Gouda bij Kaarslicht houdt hij steevast vrij. Die dag vertelt hij uit het hoofd een keer of vijftien het verhaal dat hem zo inspireert. Het is een sprookje over een kerstengel die boven in het topje van een kerstboom zit met een prachtige boodschap, verwoord op een lint dat ze in haar hand houdt: ‘Glorie aan God en vrede op aarde voor mensen van goede wil’. Maar de engel zelf ziet de tekst niet en is ongelukkig vanwege haar levensomstandigheden. Totdat ze voor het eerst de tekst leest die ze op haar lint heeft staan. Dan pas beseft ze wat voor boodschap ze uitdraagt, ze beseft hoe gelukkig ze is, want ze heeft een boodschap in handen die niemand haar kan afpakken. “Het sprookje heeft een geweldig mooie inhoud en is geschikt voor iedereen. ‘Glorie aan God en vrede op aarde voor mensen van goede wil’. Ik kan het niet multicultureler maken. Het christelijk geloof is samenbindend en multicultureel. Dat zit in dit verhaal en dat zit in het kerstevangelie.”
‘Fijne stad’
Vrijdag is Cor Verkade weer de hele dag in de binnenstad te vinden, bezoekers trakterend op zijn verhalen. “Als ik de indruk heb dat alle vaste bezoekers het sprookje gehoord hebben, ga ik een ander kerstverhaal van Bomans uit mijn hoofd leren, zodat ik meer variatie kan bieden. Over variatie gesproken: dit jaar vertel ik op verzoek van de organisatie behalve het verhaal van de engel ook een verhaal over ganzen, vlakbij de ganzenhoeder.” Hij komt vrijdag de stad iets brengen. “Ik gun het iedere Gouwenaar dat hij bedenkt hoe hij iets moois kan doen voor de stad. Dan krijgen we een hele fijne stad.”