Croda deel II: Goudse fabriek kiest voor een groene toekomst
— 22-09-2020Gouda – In deel I van dit tweeluik bespraken we de verhouding tussen de fabriek van Croda en de naastgelegen woonwijk Korte Akkeren. We waren ook benieuwd hoe Croda de toekomst ziet; voelt het bedrijf zich beperkt door de spelregels van het bestemmingsplan? Of is er voldoende ruimte om zich te ontwikkelen in de toekomst? Daarom spraken we met Gerrit Oudendijk, Site Director van Croda Gouda.
Langs een witte lijn, die de route over het terrein aangeeft, lopen we richting het voormalige hoofdkantoor van de fabriek. Prenten van de befaamde kunstenaar Toorop sieren de wanden, een indrukwekkend Art Deco mozaïek kleurt het plafond; hier ligt geschiedenis!
We zijn dan ook te gast bij een van de oudste, meest befaamde bedrijven van de stad, Croda Gouda. Een bedrijf dat zich enorm heeft ontwikkeld; van een kaarsenfabriek, bij de oprichting in 1853, tot een hightech producent van halffabrikaten nu. Het heeft de wereld zien veranderen en zo ook de eigenaars.
Eigenaars
Voor de oorlog bloeide het bedrijf volop als kaarsenfabriek, om in 1960 te worden overgenomen door Unilever, die het Unichema doopte en meer halffabrikaten ging produceren. In 1999 nam ICI (Imperial Chemical Industries) het over en veranderde de naam in Uniqema. Tot in 2006 de fabriek in handen kwam van de huidige eigenaar, Croda.
Oudendijk: “We willen echt toegevoegde waarde hebben, dat spel van grote volumes en kleine marges willen we niet”
Croda produceert halffabrikaten op basis van natuurlijke ingrediënten, feitelijk een tussenvorm van een eindproduct. Die worden in allerlei toepassingen gebruikt; van medisch gebruik tot automobiel en van gebruik in serres tot gezichtscrème. Hoewel daaraan niet wezenlijk iets is veranderd, is de manier waarop er wordt geproduceerd dat wel, vertelt Site Director Gerrit Oudendijk: “We zijn constant bezig het bestaande portfolio te verbeteren en aan te passen. Tegelijkertijd zijn we bezig om de processen die we hebben steeds groener te maken”. Zo maakt Croda een smeermiddel voor schepen tegenwoordig zo dat het biologisch afbreekbaar is, omdat het volgens de huidige kennis in de oceaan terecht kan komen.
Biovergister
Een ander voorbeeld van vergroening is de biovergister, vertelt Oudendijk met toenemend enthousiasme: “Als je van olie vetzuur gaat maken, blijft er glycerine over. Je moet dat indampen en dat kost veel energie; het water moet eraf gehaald worden en dan verkoop je het”, vertelt hij. “We hebben gezegd; daar stoppen we mee. Die glycerine gaan we 1 op 1 voeden aan een tank, daar stoppen we wat bio actieve stoffen (beestjes) in en die wordt nu biochemisch omgezet in aardgas”. Zo maakt Croda haar eigen aardgas en hoeft de boot uit Duitsland niet meer te varen.
Karen Waroux, die als communicatiemedewerker bij het gesprek zit, werkt al dertig jaar bij de fabriek en heeft gezien hoe het bedrijf met de overname door Croda veranderde: “In 2006 kwam Croda en die gooide het roer echt helemaal om”. Oudendijk vult aan: “Croda zei, we willen echt toegevoegde waarde hebben, dat spel van maximale volumes met kleinere marges [van vorige eigenaar ICI] willen we niet”.
Artikel gaat verder na de foto
De toekomst
Die focus op innovatie maakt dat Croda ook niet gelijk noodzaak voelt om groots uit te breiden. Oudendijk bevestigt dat er nog grond vrij is buitendijks, aan de IJsseloever, richting de voormalige watertoren: “We hebben wel extra ruimte, we willen ook buitendijks meer produceren. Die ruimte willen we met de huidige kennis dus wel exploiteren”.
Tegelijk geeft de Site Director een geruststelling mee voor bewoners, want de focus van het bedrijf blijft liggen op innovatie: “Wij zijn niet een type bedrijf dat enorme installaties wil bouwen, zo groot mogelijk en zo veel mogelijk tonnen. We willen specialiteit produceren”.
Beperking
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) helpt het bedrijf om zich binnen de gegeven ruimte te ontwikkelen, zegt hij: “Landfill is daar een onderdeel van. Je gaat op zoek naar mogelijkheden die niet meer land kosten. Met de kennis die we nu hebben is er niet een beperking die ons van een goede toekomst af houdt”.
Om zijn verhaal kracht bij te zetten laat de Site Director een aantal slides zien. Een grafiek met daarop de CO2 uitstoot van het bedrijf start in 2007 en toont een dalende lijn naar 0 in 2050. Een lijn die nu al een heel eind op weg is, stelt hij tevreden vast: “Die hele groene drive van Croda, dat is geen lipservice, dat is echt!”.
Klik hier voor deel 1: Croda Gouda: een oerGouds bedrijf en een woonwijk
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl